Ukoliko želimo da organizmu pružimo najviše što možemo, dnevno ćemo jesti 3-5 porcija povrća, i to raznovrsnog i raznobojnog. Može se koristiti u sirovom stanju ili kuvano, sveže, smrznuto ili konzervisano.
Kako su i meso i pečurke namirnice bogate proteinima, njihovim kombinovanjem se dobija obrok koji se odlikuje većom količinom proteina.
Kad dan započnete obrokom koji ima 7 g dijetnih vlakana, obezbedili ste jednu četvrtinu dnevno preporučene količine.
Preporučeni unos holesterola za zdrave osobe je do 300 mg dnevno. U ovom obroku količina holesterola je 247 mg, što predstavlja preko 80 % preporučenih količina.
Tek sredinom XVI veka, u Đenovi, usvojen je normativ po kojem se testenina pravi samo od pšeničnog brašna i vode.
S obzirom da se ova poslastica priprema sa jajima koja se termički ne obrađuju i da pored najveće pažnje uvek postoji rizik, neophodan je poseban oprez.
Kao i svaka čokoladna poslastica i ova se odlikuje malom nutritivnom vrednošću i visokim sadržajem masti. Namenjena je pre svega deci ali povremeno i odrasle zdrave, fizički aktivne osobe mogu da se prepuste njenim čarima.
Mnoge domaćice kolač ne mogu da zamisle bez šećera, putera, čokolade... Ovo je primer jedne takve poslastice, koja zbog toga sadrži više masti od preporučenih vrednosti, te se preporučuje pre svega deci i zdravim fizički aktivnim osobama
Bademi su, zbog svog bogatog nutritivnog sastava, izuzetno značajni kao sastavni deo uravnotežene ishrane. Svakodnevnim konzumiranjem 45 g badema možete smanjiti rizik od pojave srčanih bolesti.
Iako mogu biti odličan dodatak salatama, sosovima i nadevima, tradicionalno, na ovim prostorima, praznici se ne mogu ni zamisliti bez kolača koji sadrže orahe.
Jogurt se često koristi i za pravljenje poslastica. ”Prijateljske” bakterije ili pro-biotici višestruko su korisne za zdravlje, a o jogurtu kao izvrsnom izvoru kalcijuma, belančevina i minerala suvišno je i govoriti
Izuzetno je važno da jaja koja koristite za pripremu jela budu sveža. Jaja stara do tri dana su čvrsta, imaju ispupčeno žumance, a na belancetu se jasno mogu razaznati dva sloja.
Pikantni namaz od sitnog sira i rena može se napraviti dodavanjem sveže ribanog rena ili dodavanjem gotovih sosova, što značajno ubrzava I pojednostavljuje pripremu. Oštra ljutina naribanog sirovog korena rena izaziva suze i snažno pročišćava sinuse
U svetu se proizvode dve vrste sira gorgonzola: dolce – blaži, zbog kraćeg procesa zrenja i piccante, zreliji i sa većim procentom soli – čak do 3%. Gorgonzola se koristi i kao sastojak pice ”Quattro formaggi”.
Spanać je izuzetno bogat mineralima i vitaminima, posebno vitaminima A i K, kao i folatima i luteinom, koji su važni u prevenciji određenih bolesti oka.
Sardina pripada porodici sleđeva i spada u grupu poznatu pod imenom sitna plava riba, mada joj boja može varirati od bele do srebrnosive. Na dan ulova ukus ribe je blag, a dan-dva kasnije postaje jači.
Bezbednost poslastica i kremova sa jajima postiže se obaveznom termičkom obradom. Jedna od najčešćih namirnica koja uzrokuje pojavu salmonele su torte i kolači u kojima se koriste nekuvana jaja.
Obrok male energetske vrednosti sa idealno uravnoteženim hranljivim sastojcima. Zbog malog sadržaja ukupnih zasićenih masti i holesterola, pogodan je za ishranu zdravih osoba, kao i osoba koje boluju od različitih hroničnih bolesti.
Sitni sir od obranog mleka može poslužiti kao osnova za izradu velikog broja ukusnih i raznolikih namaza.
Lagana salata pripremljena od raznovrsnog povrća, pa čak i voća, bez dodate masnoće, ako se izuzme mala količina mesne prerađevine. Obrok pogodan i za obolele od šecerne bolesti i poremecaja metabolizma masti.