Opran spanać iseći na trake, rotkvice i praziluk na kolutove, a paradajz na kriške.
Sve sastojke sjediniti i promešati.
Salatu začiniti uljem, balzamiko sirćetom i solju, te je poslužiti uz crni hleb i jogurt od obranog mleka.
Spanać se mora dobro oprati pod mlazem vode jer se na listovima i drškama često zadržavaju pesak i zemlja, a u njima mogu biti mikroorganizmi koji bi obrok učinili zdravstveno nebezbednim.
Porcija za odraslu osobu - 610 g
Energetska vrednost porcije - 460 kcal
Natrijum - 1000 mg
Masti - 13 g
Masti (%) - 24 %
Zasićene masti - 3 g
Holesterol - 12 mg
Belančevine - 24 g
Belančevine (%) - 21 %
Ugljeni hidrati - 65 g
Ugljeni hidrati (%) - 55 %
Vlakna - 11 g
Porcija za odraslu osobu - 305 g
Energetska vrednost porcije - 230 kcal
Natrijum - 500 mg
Masti - 6.5 g
Masti (%) - 12 %
Zasićene masti - 1.5 g
Holesterol - 6 mg
Belančevine - 12 g
Belančevine (%) - 10.5 %
Ugljeni hidrati - 32.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %
Vlakna - 5.5 g