Ova višestruko korisna biljka pravi je izvor zdravih materija i kulinarsko zadovoljstvo.
Luk spada u red povrća koje ima najširu primenu od svog poznatog povrća. Široka miu je upotreba u kuhinjama sveta ali i u narodnoj medicini kao veoma delotvoran lek za mnoga oboljenja.
Celer je povrće karakteristično po hrskavom sastavu i karakterističnom ukusu. Celer se sastoji od jednog glavnog stabla oko kojeg se razvijaju sočni rebrasti plodovi. Ne sadrži veliku kalorijsku vrednost.
Šargarepa je deo familije povrća koji karakteriše svetlo pernato lišće. U ovu grupu povrća spadaju i mirođija, divlja i baštenska, peršun i celer. Plod šargarepe je cilindričnig oblika narandžaste boje, bogat vitaminom A.
Krompir spada u red skrivenosemenica. Ima hranljivu krtolu bogatu skrobom koja se koristi u ishrani ljudi i životinja. Danas se uzgaja širom planete u svim podnebljima.
Kukuruz ne spada u klasično povrće s obzirom da se svrstava u klasu drvenastog bilja. Međutim s obzirom da se jedna klasa kukuruza, poznatog kao šećerac, upotrebljava za salate i jelo svrstavamo ga u povrće.
Karfiol je povrće čiji su plodovi u obliku cveta koji se grupišu u jednoj celini kada sazri. Bele je boje, nekada sa žućkasti nijansama. Oko cvetova se razvija zeleni list koji okružuje grupisane cvetove.
Kupus je listasto povrće čiji listovi zajedno čine celinu u obliku lopte. Listovi glavice kupusa mogu biti čvrsto spojeni ili rašireni u glavici. Boja im može biti zelena, tamno zelena pa i crvena i purpurno crvena.
Brokoli je dugo bio tajna na našem tržištu. Danas zauzima sve veći prostor u kuhinjama našeg podneblja.
Cvekla je okruglo povrće sa plodom crvene boje i velikim zelenim listovima. Nakon kuvanja plod cvekle postaje mekan i veoma sočan i samim tim ukusan za jelo.
Artičoka je jedna od najstarijih poznatih vrsta povrća. Bogata je vitaminom C i dijetnim vlaknima. Rasprostranjena je u kuhinjama širom sveta.