Savremene sorte cvekle se uzgajaju duž obala Mediterana, severne Afrike i Azije. Baštenske sorte cvekle se uzgajaju hiljadama godina unazad. Sadi se u rano proleće i potrebno joj je od 60-80 dana da sazri. Kada kupujete cveklu vodite računa da su listovi zeleni, svežeg izgeda. Listove i plod je potrebno dobro oprati pre upotrebe. Plod cvekle je potrebno skladištiti u frižideru u plastičnim kesama. Kako biste zadržali ukus i nutritivni sastav cvekle pre kuvanja nemojte guliti koru cvekle sa ploda. Takođe boja i ukus cvekle će se zadržati ako tokom kuvanja u vodu u kojoj kuvate cveklu dodate limunov sok. Najčešće se kod nas u upotrebi koristi kuvana cvekla ali je sveža nekuvana mnogo sočnija i zdravija. Plod cvekle se najviše koristi u Rusiji za pripremu hladne ruske čorbe po imenu boršč.