Beograd-Krumlov-Hlubovka-Konopište-Prag-Karlove Vari-Prag-Kutna Hora-Brno 6 DANA/ 4 NOĆI – BUS
RAVENA -RIMINI - SAN MARINO - BOLONJA - SIENA - SAN ĐIMINJANO - FIRENCA 12 DANA – AUTOBUSOM Polazak 10.09.2016. - Povratak 21.09.2016.
U želji da ljubiteljima kulinarstva, gastronomima, hedonistima i svima koji tome naginju, ponudi nešto novo i neočekivano, ,,Kuhinjica“ se vinula pravo u nebo.
Ovaj maleni komad peciva je, uz baget, ponos francuskih pekara i gotovo neizostavan deo svakog doručka, ali on nije dete francuske kuhinje.
Jezero GARDA /Sirmione/ – Bergamo – Jezero COMO /Como, Bellagio/ – Jezero MAGGIORE /Verbania, Stresa, Boromejska ostrva / – Jezero ORTA 5 DANA/ 4 NOĆI – BUS
U želji da ljubiteljima kulinarstva, gastronomima, hedonistima i svima koji tome naginju, ponudi nešto novo i neočekivano, "Kuhinjica“ se vinula pravo u nebo.
Poznato je da ljudi već milenijumima koriste puževe u ishrani, međutim, arheološka istraživanja su pre nekoliko godina ovu granicu pomerila još unazad. Prilikom iskopavanja oko Benidorma, poznate turističke destinacije u istočnoj Španiji, pronađeni su dokazi da su paleolitski ljudi u ovim krajevima jeli puževe još pre nekih 30000 godina.
Dajte im kolača! - ovaj čuveni odgovor francuske kraljice Marije Antoanete na zahtev sirotinje za podelom hleba istorijski je netačan, ali sasvim jasno pokazuje situaciju u tadašnjoj Francuskoj. Velike nestašice hleba, osnovne namirnice nižih klasa, bile su možda najvažniji pokretač Francuske revolucije. Kraljica je dobila giljotinu, sirotinja, naravno, nije dobila kolače, a proizvodnja hleba ostala je važno socijalno pitanje.
Iako sebe smatramo velikim ljubiteljima kafe i gotovo nijedno druženje ili radni dan ne prođe bez nje, na tabelama potrošnje kafe po glavi stanovnika stojimo vrlo nisko. Vodeće su skandinavske zemlje (Finska i Švedska 15 kilograma godišnje po glavi stanovnika), dok mi sa 1,3 kg na toj tabeli stojimo lošije nego naša fudbalska reprezentacija u svojoj konkurenciji. Osamdesetih godina prošlog veka ta količina je bila 3,4 kg. Ovom padu potrošnje, između ostalog, uveliko je pomogao i pad kupovne moći tako da ne postoje šanse da se na našim stolovima nađe šoljica kopi luvaka (Kopi Luwak).
Običan sir? Svakako ne. Da li ga možete pronaći u lokalnom marketu ili na pijaci? Naravno, ne. A ''ispod ruke''? Pa...
Najčešće asocijacije vezane uz Argentinu su tango, fudbal i, naravno, meso. Veliki izbor, kvalitet, strast i ljubav, garancija su za uživanje ljubitelja mesa.
Kulinarska posvećenost, kvalitetne namirnice, dobro društvo i ukusno piće, najbolji su recept za gastronomski užitak.
Koristi se već nekoliko milenijuma, u medicini i kulinarstvu, deo je mitologije i savremene kuhinje i najskuplji je začin na svetu.
Jedna stara njujorška poslovica kaže da je za ulazak u metro dovoljan novčić, ali beli luk obezbeđuje mesto za sedenje.
Čudotvorni napitak, misteriozno poreklo, legenda i tajna, lepa žena i zaljubljeni princ – sve to zvuči kao mešavina bajke i romana epske fantastike, a radi se zapravo o (naizgled) običnom mlečnom napitku, kefiru.
Austrijanci su je prihvatili, zavoleli, dali joj svoj pečat i ime po kom je poznata širom sveta: bečka šnicla. Ali, ovo parče istuckanog mesa, uvaljano u brašno, jaja i prezle, predmet je mnogih debata istoričara hrane i više je zanimljivih, često suprotstavljenih priča, nego istorijskih činjenica.
Za razliku od severnoameričkih, mađarski kauboji su rado potezali varjaču i zahvaljujući ovoj srećnoj okolnosti danas imamo gulaš, jelo za prave gurmane i one koji još ne znaju da to jesu.
Za razliku od brzih jahača koji su ga izmislili, tatar biftek je vekovima putovao prema zapadu. Ali. kada je prešao put od skromnih stepskih obroka do stolova ekskluzivnih restorana, ništa ga više nije moglo izbaciti iz jelovnika.