Čokolada je bila poznata i prastarim narodima Majama i Astecima koji su kakao maslac koristili kao bazu za kreme za negu kože i lečenje rana.
Od deset hiljada kultivisanih vrsta jagoda najlepša je ona koja nam je na dohvat ruke. Ova čudnovata voćka omiljena je u celom svetu, i ma kako je koristili, kao sveže voće, kao deo poslastice ili kao okrepljujući napitak, njeni aromatični ukusi i mirisi godiće čulima, ali i zdravlju.
Avokado je vrsta tropskog voća koje se od davnina uzgajalo u tropskim i suptropskim krajevima Centralne Amerike. Početkom 19. veka proizvodnja avokada se proširila i na područje Floride i Kalifornije odakle u današnje vreme potiče 90% ukupne proizvodnje avokada.
Na nesnosnim letnjim vrućinama ništa ne prija tako kao poslastica iz frižidera ili zamrzivača! To sunajčešće sladoledi i ledene torte koji se mogu nabavitiu prodavnici, ali mnoge domaćice imaju ledeno-slatke ”adute” iz svoje kuhinje.
Prilikom pripreme biskvitnih testa obično se posebno mešaju žumanca i šećer, te se toj smesi pažljivo dodaju brašno i drugi sastojci, a na kraju čvrsto ulupan sneg od belanaca.
Ključni sastojak crne čokolade je kakao, koji je bogat gorkim supstancama fla-vonoidima, teobrominom i kofeinom. To znači da je gorča čokolada zdravija.
U kulinarstvu se plod pitomog kestena koristi kuvan, pečen ili industrijski pripremljen, često već zaslađen. Najpoznatija i najčešća primena kestena je za izradu različitih poslastica
Bademi pripadaju grupi jezgrastog ili koštuničavog voća koje je zbog svog bogatog nutritivnog sastava izuzetno značajno kao sastavni deo uravnotežene ishrane.
Sveži, suvi listići, kao i cvetovi ruzmarina upotrebljavaju se celi, usitnjeni ili mleveni. Sušen ruzmarin ima plemenitiji miris nego svež, ali za svakodnevnu upotrebu, pogodniji je svež.
Zrno raži sadrži veliku količinu značajnih dijetnih vlakana kombinovanih sa drugim bioaktivnim sastojcima koji donose brojne zdravstvene koristi. Raž osim nerastvorljivih vlakna sadrži i rastvorljiva od kojih je najzastupljeniji rastvorljivi arabinoksilan. Raženi hleb je značajan izvor vlakana u ishrani.
Kada god ste u prilici, za pripremu poslastica birajte neslani krem sir sa što manjim procentom mlečne masti i od proverenih proizvođača, naročito ako ga ne obrađujete termički
Anis ili komorač je mediteranska začinska biljka izuzetno prijatnog mirisa. Za kulinarsku pripremu potrebno je nožem odrezati stabljike i dno lukovice, odstraniti spoljašnje listove lukovice pa kratko isprati. Listovi se mogu iskoristiti za dekoraciju jela dok se stabljika može dodati prilikom kuvanja supe.
Lan - stabljika, semenke i njihovo ulje - u upotrebi su od najdavnijih vremena.
Suve šljive imaju mnoga lekovita svojstva bilo da ih dodajete u pahuljice, koristite za punjenje pečenog pileta, mešate ih sa orasima za užinu, ili ih jedete uz jogurt.
Prepune hranljivim sastojcima, smokve su ljubičaste, bakarne ili žuto – zelene boje.