Ova višestruko korisna biljka pravi je izvor zdravih materija i kulinarsko zadovoljstvo.
Karanfilić na naše prostore stiže u obliku osušenih, nerascvetalih pupoljaka. Na tržištu se pored originalnog karanfilića mogu naći i njegovi falsifikati napravljeni od ekstrahovanog etarskog ulja. Da li su osušeni pupoljci karanfilića pravi ili falcifikati proverava se jednostavnim bacanjem u vodu. Pravi, čim se bace u vodu potonu, a osim toga imaju i intenzivan, oštar i prijatan miris jer sadrže najmanje 12% aromatičnog ulja. Za razliku od originala, falsifikati ne tonu tako brzo u vodu i imaju znatno slabiji miris.
Piment (pimet, najkvirc, pimenta, karanfilićev biber) se uzgaja i jako je popularan u Meksiku i Indiji, ali najbolji piment dolazi sa Jamajke. U tim zemljama se kao začin koriste i listovi.
Jezik se kuva u komadu i seče na odreske, dinsta i puni. Može biti odlično predjelo, glavno jelo (uz umake), salamuren i osušen.
Najkvalitetniji deo goveđeg mesa, biftek, ujedno je i najbolje za pečenje. Sastoji se od širokog, srednjeg i šiljatog dela koji predstavljaju mišićnu masu koja sledi čitavu dužinu kičmenog stuba. Meso je mekano, sa kratkim i tankim vlaknima, pa je priprema brza i kvalitetna, sa vrlo malo neiskorišćenih komadića.