Toggle Navigation

 

Početna /Enciklopedija hrane

17.05.2016

ČEŠKEŠ

hercegovačko jelo

17.05.2016

ČEŠKA KUHINJA

Nacionalna kuhinja

06.05.2016

CEPAČA

vrsta šljive

06.05.2016

CRNJAK

crno vino

17.05.2016

ČEŠKE

jelo od mesa i ječma

06.05.2016

CVEKLA

vrsta repe, pogodna za ljudsku ishranu

06.05.2016

CVIBAK

slatko pecivo

06.05.2016

CRVENPERKA

bela slatkovodna riba

16.04.2016

CIMET

Mirisni i lekoviti začin

16.04.2016

CILANTRO

Korijander

16.04.2016

CIJANOKOBALAMIN

Vitamin B12

04.03.2016

Boranija (Phaseolus vulgaris L.)

Ova višestruko korisna biljka pravi je izvor zdravih materija i kulinarsko zadovoljstvo.

13.12.2014

Safalada

Karanfilić na naše prostore stiže u obliku osušenih, nerascvetalih pupoljaka. Na tržištu se pored originalnog karanfilića mogu naći i njegovi falsifikati napravljeni od ekstrahovanog etarskog ulja. Da li su osušeni pupoljci karanfilića pravi ili falcifikati proverava se jednostavnim bacanjem u vodu. Pravi, čim se bace u vodu potonu, a osim toga imaju i intenzivan, oštar i prijatan miris jer sadrže najmanje 12% aromatičnog ulja. Za razliku od originala, falsifikati ne tonu tako brzo u vodu i imaju znatno slabiji miris.

16.04.2016

CIKLAMATI

Veštački zaslađivač

16.04.2016

ŽUTI KREM

Engleski krem

13.12.2014

Domaća čajna kobasica

Piment (pimet, najkvirc, pimenta, karanfilićev biber) se uzgaja i jako je popularan u Meksiku i Indiji, ali najbolji piment dolazi sa Jamajke. U tim zemljama se kao začin koriste i listovi.

13.12.2014

Dimljeni svinjski jezik

Jezik se kuva u komadu i seče na odreske, dinsta i puni. Može biti odlično predjelo, glavno jelo (uz umake), salamuren i osušen.

13.12.2014

Ražnjić od bifteka na vinovoj lozi

Najkvalitetniji deo goveđeg mesa, biftek, ujedno je i najbolje za pečenje. Sastoji se od širokog, srednjeg i šiljatog dela koji predstavljaju mišićnu masu koja sledi čitavu dužinu kičmenog stuba. Meso je mekano, sa kratkim i tankim vlaknima, pa je priprema brza i kvalitetna, sa vrlo malo neiskorišćenih komadića.