Postoje različite vrste origana koje se uveliko razlikuju po količini i sastavu eteričnih ulja. Najcenjeniji je grčki origano.
Tofu se prodaje rashlađen, u blokovima, najčešće u individualnim pakovanjima ili nerashlađen ukoliko je pakovan u zaštićenoj atmosferi u aseptičku ambalažu. U svakom slučaju, tofu je lako kvarljiva namirnica, pa se mora obratiti dodatna pažnja na deklarisane uslove čuvanja i rok upotrebe proizvoda.
Dužina zrenja gorgonzole određuje kakvu će konzistenciju imati sir: čvrsta gorgonzola ima duži period sazrevanja od kremaste. Proizvodi se u blagoj i zreloj varijanti.
U evropskim zemljama su integralne žitarice sve do 19. veka činile osnovu ljudske ishrane. Zrno pšenice je jedan od najboljih izvora skroba, belančevina, a sadrži i esencijalne minerale (fosfor, magnezijum, kalcijum i gvožđe) i vitamine (provitamin A, vitamine B kompleksa, E, D i K) u značajnim količinama.
Haringa je uz losos, tunjevinu i sardine jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina, koje su neophodne za normalno funkcionisanje svih ćelija organizma. Haringa pripada grupi riba sa sadržajem omega-3 masnih kiselina većim od 1,2 g u porciji od 100 g.
Jedan od najjednostavnih, a ujedno i najzdravijih načina pripreme, pored barenja, je i grilovanje povrća.
Paradajz i proizvodi od paradajza obezbeđuju najveći deo karotenoida u ishrani. Najznačajniji iz ove grupe su alfa i beta karoten, lutein, zeaksantin i likopen.
Sir trapist je polutvrdi sir sa 45% mlečne masti. Kora je žute boje i premazana je plastičnim premazom. Koristi se kao osnova za pripremanje mnogih jela jer se lako renda, seče i topi.
Kada kupujete pomorandže, morate obratiti pažnju na izgled kore koja ne sme da bude oštećena i smežurana, sa mrljama ili tragovima plesni na površini. Plod treba da bude čvrst i "težak" jer je pomorandža sočnija ukoliko je teža.
Zbog svoje nežne građe, tikvice su veoma osetljivo i lako kvarljivo povrće. Čuvajte ih neoprane u plastičnim vrećicama u frižideru, ali ne duže od sedam dana. I najmanja oštećenja sjajne kože, veoma brzo dovode do propadanja i kvarenja. Lako se zamrzavaju, uz prethodno kratko blanširanje.
Poznato je da paradajz sadrži likopen, najjači antioksidans iz grupe karotenoida. Međutim, za razliku od većine drugih antioksidanata čija je iskoristljivost veća u svežoj namirnici, likopen u proizvodima od paradajza ima mnogo veću iskoristivost nego u svežem plodu.
Hleb i proizvodi od celog zrna treba da budu osnovni sastojak u svakodnevnoj ishranI. Odličan su izvor ugljenih hidrata, vlakana, belančevina, vitamina i minerala. Imaju značajnu ulogu u borbi protiv brojnih bolesti, uključujući gojaznost, šećernu bolest, koronarnu srčanu bolest i neke maligne bolesti.
Kako se kulen u ovom obroku ne koristi kao osnovna namirnica, već kao dodatak specifičnog ukusa, ukupan sadržaj masti u obroku je mali. Može biti namenjen za ishranu zdravih, fizički aktivnih osoba, ali i gojaznih, osoba obolelih od šećerne bolesti i onih sa povišenim vrednostima masnoća u krvi.
Krastavac je gotovo idealna letnja namirnica. Zbog velikog sadržaja vode, i gotovo neutralnog ukusa, pruža toliko potrebno letnje osveženje. Konzumira se svež, uglavnom u letnjim mesecima, ili konzervisan tokom svih godišnjih doba. Ima izrazito nisku energetsku vrijednost. U značajnijim količinama sadrži dijetna vlakna; minerale, posebno kalijum i magnezijum, te vitamin C.
Od deset hiljada kultivisanih vrsta jagoda najlepša je ona koja nam je na dohvat ruke. Ova čudnovata voćka omiljena je u celom svetu, i ma kako je koristili, kao sveže voće, kao deo poslastice ili kao okrepljujući napitak, njeni aromatični ukusi i mirisi godiće čulima, ali i zdravlju.
Sa prolećem stiže i mladi luk koji može da se jede svež, u salati, ali i raznim jelima. Mladi luk je bogat ugljenim hidratima, mineralima, vitaminima. Samo 100 g mladog luka zadovoljiće više od 80% dnevnih potreba u vitaminu C i A.
Samo da podsetimo da je žumance nosilac masti i holesterola u jajetu (oko 200 mg holesterola u većem jajetu) i da zamenom celih jaja belancima uštedimo značajan unos ukupnih masti i holesterola.
Pogodno za ishranu zdravih, fizički aktivnih osoba. Osobe na redukcionoj dijeti samnjiće veličinu porcije. So koristite štedljivo kako bi ste sačuvali bogatstvo minerala u povrću.