Toggle Navigation

 

Omlet sa povrćem

Samo da podsetimo da je žumance nosilac masti i holesterola u jajetu (oko 200 mg holesterola u većem jajetu) i da zamenom celih jaja belancima uštedimo značajan unos ukupnih masti i holesterola.  

Plativoo
Priprema

U većem tiganju zagrejati ulje i na njemu dinstati sitno sečen praziluk.

Kad praziluk porumeni dodati sitno sečene pečurke i na kraju sitno sečen paradajz.

Kad se povrće uprži uliti dobro uzmućena jaja i belanca.

Omlet začiniti i pažljivo ispržiti.

Servirati uz raženi hleb i kiselo mleko.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 530 g

Energetska vrednost porcije - 560 kcal

Natrijum - 1000 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 230 mg

Belančevine - 29 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 66 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 265 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 500 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 115 mg

Belančevine - 14.5 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 jaja
    • 4 belanceta
    • 2 paradajza
    • 1 praziluk
    • 200 g šampinjona
    • 1 kašika ulja
    • so
    • biber
    • 400 g raženog hleba
    • 800 ml kiselog mleka