Zelje kratko prokuvati u slanoj vodi, ocediti i ohladiti.
Praziluk i crni luk sitno iseći i propržiti na ulju. Dodati obareno zelje, promešati i ukuvati 2-3 minute.
Sir izdrobiti viljuškom, dodati jaja, jogurt, pripremljeno povrće i promešati.
U nauljenu tepsiju staviti koru, fil, koru i redom dok se ne utroše sve namirnice.
Pitu ispeći u rerni zagrejanoj na 200*C, oko 45 minuta.
Servirati zeljanicu na tanjir i poslužiti uz čašu jogurta.
Svaki dijabetičar treba da uzima 5 – 6 obroka u toku dana. Zahvaljujući ovako raspoređenim obrocima, šećer se ne nagomilava u krvi, već njegov nivo blago oscilira. U protivnom, javlja se naglo povećanje nivoa i nagomilavanje šećera u krvi, što u dužem vremenskom periodu izaziva oštećenje krvnih sudova, srca i drugih važnih organa.
Porcija za odraslu osobu - 365 g
Energetska vrednost porcije - 411 kcal
Natrijum - 610 mg
Masti - 12 g
Masti (%) - 27 %
Zasićene masti - 4 g
Holesterol - 70 mg
Belančevine - 19 g
Belančevine (%) - 18 %
Ugljeni hidrati - 57 g
Ugljeni hidrati (%) - 55 %
Vlakna - 3 g
Porcija za odraslu osobu - 182.5 g
Energetska vrednost porcije - 205.5 kcal
Natrijum - 305 mg
Masti - 6 g
Masti (%) - 13.5 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 35 mg
Belančevine - 9.5 g
Belančevine (%) - 9 %
Ugljeni hidrati - 28.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %
Vlakna - 1.5 g