Toggle Navigation

 

Plodovi mora sa širokim rezancima

Morski plodovi su, prema pirimidi pravilne ishrane, takođe u grupi mesa, zajedno sa svim vrstama riba. Njihovo meso je važan izvor belančevina visoke biološke vrednosti i lako je svarljivo. Medjutim, plodovi mora mogu biti i izvor nevolja, naime, veoma često su uzrok alergijskih i nealergijskih, odnosno histaminskih reakcija.

Plativoo
Priprema

Beli luk preseći na polovine i propržiti oko 1 minut na zagrejanom ulju pa dodati paradajz pelat. Ostaviti da prokuva a potom dodati plodove mora i kuvati par minuta. Preliti sokom od paradajza, belim vinom, posoliti, pobiberiti, začiniti bosiljkom i peršunom i krčkati 3-4 minuta. Kuvanu testeninu dodati u plodove mora, promešati i servirati u dublje tanjire. Poslužiti toplo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 410 g

Energetska vrednost porcije - 430 kcal

Natrijum - 500 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 125 mg

Belančevine - 25 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 63 g

Ugljeni hidrati (%) - 63 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 205 g

Energetska vrednost porcije - 215 kcal

Natrijum - 250 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 7 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 62.5 mg

Belančevine - 12.5 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 31.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 31.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 300 g kuvanih širokih rezanaca
    • 400 g mešanih morskih plodova
    • 300 g paradajz pelata
    • 300 ml soka od paradajza
    • 2 cena belog luka
    • 100 ml belog vina
    • peršun
    • bosiljak
    • so
    • biber
    • 1 kašika ulja