U tiganju, na maloj količini ulja, propržiti sitno sečen beli luk. Dodati usitnjen pelat i kuvati nekoliko minuta. U masu dodati začine i polovinu skuvanog pirinča. Kratko dinstati pa dodati polovinu parmezana i sve sjediniti. U drugom tiganju, na preostalom ulju, pržiti sitno sečen praziluk i dodati isečene tikvice. Začiniti i dinstati nekoliko minuta. Tada dodati preostali pirinač, začiniti, dodati ostatak parmezana i sve dobro sjediniti. Podmazati kalup pa prvo sipati crveni rižoto, a preko njega zeleni. Lagano istresti na tanjir, dekorisati i služiti dok je još toplo.
Osim likopena, veoma značajnog fitonutrijenta, u paradajzu su ”upakovani” i ”klasični” nutrijenti od ogromne koristi za naše zdravlje: vitamin C i vitamin A, odnosno karotenoidi (posebno je značajan beta-karoten). Tu su, naravno, i vlakna, kalijum, niacin, vitamin B6 i folati, naročito važni za kardiovaskularno zdravlje.
Porcija za odraslu osobu - 320 g
Energetska vrednost porcije - 280 kcal
Natrijum - 300 mg
Masti - 8 g
Masti (%) - 32 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 7 mg
Belančevine - 9 g
Belančevine (%) - 12 %
Ugljeni hidrati - 40 g
Ugljeni hidrati (%) - 56 %
Vlakna - 4 g
Porcija za odraslu osobu - 160 g
Energetska vrednost porcije - 140 kcal
Natrijum - 150 mg
Masti - 4 g
Masti (%) - 16 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 3.5 mg
Belančevine - 4.5 g
Belančevine (%) - 6 %
Ugljeni hidrati - 20 g
Ugljeni hidrati (%) - 28 %
Vlakna - 2 g