Toggle Navigation

 

Testenina i šampinjoni

Da li ste znali da su, uz plodove mora, šampinjoni jedan od najboljih prirodnih izvora selena. Selen koji je organizmu potreban u malim količinama, ubraja se među najjače antioksidanse a poseduje i antikancerogeno delovanje.

Plativoo
Priprema

Crni luk iseckati i staviti u tiganj da se dinsta. Dodati na listiće isečene šampinjone, začiniti i dinstati dok šampinjoni ne ispuste vodu. U činiji umutiti jaja sa kiselom pavlakom. Prethodno obarenu testeninu rasporediti po vatrostalnoj posudi, preko poređati šampinjone i preliti umućenim jajima. Peći u zagrejanoj rerni 15 minuta na 200*C.
Egipćani su pečurke smatrali hranom koja daruje besmrtnost i samo su ih faraoni bili vredni, dok običnim smrtnicima nije bilo dozvoljeno čak ni da ih dodirnu. U drevnom Rimu, pečurke su zvali cibus diorum ili hrana bogova. Kasnije su mnoge kulture kroz istoriju smatrale da pečuke daju nadljudsku snagu.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 325 kcal

Natrijum - 520 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 217 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 22 %

Ugljeni hidrati - 40 g

Ugljeni hidrati (%) - 49 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 162.5 kcal

Natrijum - 260 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 108.5 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 20 g

Ugljeni hidrati (%) - 24.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g barene testenine
    • 500 g šampinjona
    • 150 g crnog luka
    • so
    • biber
    • 250 ml kisele pavlake
    • 4 jaja