Toggle Navigation

 

Mesna vitaminska salata

Lagana salata pripremljena od raznovrsnog povrća, pa čak i voća, bez dodate masnoće, ako se izuzme mala količina mesne prerađevine. Obrok pogodan i za obolele od šecerne bolesti i poremecaja metabolizma masti.

Plativoo
Priprema

Šargarepu, celer i jabuku oljuštiti i izrendati.

Dodati na štapice izrezanu papriku i sitno isečen kupus.

Začiniti, sipati sirće, lagano promešati, dodati mortadelu isečenu na rezance i sjediniti.

Servirati mesnu vitaminsku salatu i preliti mešavinom jogurta i bosiljka.

Poslužiti uz crni hleb.

 

Nežna, ružicasta boja, intenzivan, ali ne previše oštar miris i prijatan ukus, daju mortadeli onu prepoznatljivu, specifičnu aromu koja je odraz ravnoteže između mesa, masnoće i začina. Tajna leži u pečenju koje probrane sastojke obogaćuje harmonijom jedinstvenog i prepoznatljivog ukusa.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 385 g

Energetska vrednost porcije - 420 kcal

Natrijum - 1200 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 29 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 67 g

Ugljeni hidrati (%) - 62 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 192.5 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Natrijum - 600 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 10 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 14.5 mg

Belančevine - 9.5 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 33.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g šargarepe
    • 200 g celera
    • 150 g paprike
    • 200 g crvenog kupusa
    • 150 g jabuka
    • 100 g mortadele
    • 200 ml jogurta od obranog mleka
    • so
    • biber
    • bosiljak
    • sok jednog limuna
    • 400 g crnog hleba