Iako krila sadrže veću količinu masti u odnosu na druge delove pileta, zastupljene su mononezasićene masne kiseline i niska količina zasićenih masnih kiselina, zbog čega ne dovode do znatnog povećanja nivoa holesterola u krvi.
Da bi šampinjoni što duže zadržali svoju svežinu treba brati mlade primerke, jer se nakon branja ne prekida odmah životni ciklus što potencira ubrzano kvarenje
Meso piletine predstavlja najčešći izvor proteina na trpezama širom sveta i odlična je zamena za crvena mesa tokom cele godine. Ne zaboravite da prilikom kupovine proverite zdravstvenu ispravnost mesa.
Plavi patlidžan je biljka koja je dobra za zdarvlje srca jer sadrži znatne količine kalijuma, minerala koji pomaže u normalizaciji krvnog pritiska. Patlidžan sadrži biološki aktivne fitohemikalije
Sadržaj masti i zasićenih masti koje imaju izražen potencirajući efekat na razvoj ateroskleroze je iznad preporučenih vrednosti. Ovaj specijalitet se ne preporučuje osobama sa povišenim masnoćama u krvi, bolestima srca i šećernom bolešću.
Ovaj obrok je odličan izvor dijetnih vlakana, a kako je pripremljen isključivo od namirnica biljnog porekla, i pored toga što sadrži veliku količinu masnoća, ne sadrži holesterol.
špikovanje mesa je način da suvo i krto meso prilikom pečenja omekša. Slanina, šargarepa i beli luk se posebnom spravicom za špikovanje mesa ili vrhom noža uguraju u „džepove“ u mesu.
Najboljim maslinovim uljem se smatra ono sa oznakom ekstra devičansko (extra vergine). Ono se dobija prvim (hladnim) ceđenjem maslina i ima najveći nivo mononezasićenih kiselina i sadrži najviši nivo antioksidanata, pre svega vitamina E i fenola
Ovo je obrok u kome je postignut odličan odnos belančevina, masti i ugljenih hidrata. Ostatak dana neophodan je oprez sa unosom namirnica bogatih holesterolom, jer ste ovim obrok već uneli oko 70 % dozvoljenih količina holesterola
Ovaj obrok se odlikuje sadržajem belančevina iznad preporučenih vrednosti, pa se osobama sa oboljenjima bubrega preporučuje da usklade veličinu porcije prema preporukama dobijenim od strane lekara
Rolat je veoma ukusno jelo koje se pravi u slanoj ili slatkoj kombinaciji, u zavisnosti od namirnica koje upotrebite. Sastoji se od testa i nadeva i vrlo je čest na trpezama kao predjelo ili glavno jelo
Kada kupujete kupus, obratite pažnju da glavica ne bude uvenula i da nema mrlje. Birajte glavice koje imaju tvrde, sočne i čvrste listove. Ako u salatu stavljate slan kikiriki, nemojte je previše soliti
Rukola je izuzetno kvalitetno i lekovito povrće koje sadrži dosta vitamina C, minerala, vlakana i drugih korisnih materija a gorčina listova potiče od glukozinolata izotiocianata
Naziv đuveč potiče od turske reči guvec, a znači zemljana posuda, odnosno jelo od mesa pomešano sa pirinčem, lukom i drugim povrćem
Anis je jedna od najstarijih poznatih lekovitih biljaka. Ima antiseptično, antitoksično, antibiotičko i protivupalno svojstvo, a najčešće se koristi za lečenje poremećaja u funkcionisanju probave i infekcija disajnih puteva
Piletina se može čuvati u najhladnijem delu frižidera dan-dva. Vrlo je značajno da sirovo meso ne dođe u dodir sa ostalim namirnicama, naročito onim koje se ne obrađuju termički
Sto grama leblebija ima 364 kcal, te u potpunosti zadovoljava preporučeni dnevni unos mangana, a odličan su izvor fosfora, gvožđa i magnezijuma
Obrok karakterističan za mediteransku kuhinju, brzo se priprema i ne zahteva dugo zadržavanje u kuhinji u nastupajućim toplim danima
Pošto je meso soma nešto masnije, prilikom pripreme štedite masnoću. Somovinu mogu teže da svare osobe sa osetljivim organima za varenje
Sojino zrno obiluje dijetnim vlaknima. Nabubrela vlakna soje vezuju masti i holesterol iz hrane pa se tako u većoj meri izbacuju iz organizma