Filete soma posoliti, pobiberiti, uvaljati u brašno i ispeći na vrelom maslinovom ulju. Pečene ?lete soma servirati na barenom krompiru, a odozgo poređati polovine bresaka ispunjene višnjama. Ukrasiti peršunovim listom i kolutovima limuna, pa poslužiti uz integralni hleb.
Meso soma je ukusnije ako je mlađe. Filete je najbolje prvo nakapati sokom od limuna, posoliti i ostaviti u frižideru oko pola sata. Riba će tako biti ukusnija, mekša i neće se raspasti prilikom kuvanja.
Porcija za odraslu osobu - 480 g
Energetska vrednost porcije - 645 kcal
Natrijum - 700 mg
Masti - 16 g
Masti (%) - 22 %
Zasićene masti - 3 g
Holesterol - 90 mg
Belančevine - 51 g
Belančevine (%) - 31 %
Ugljeni hidrati - 76 g
Ugljeni hidrati (%) - 47 %
Vlakna - 12 g
Porcija za odraslu osobu - 240 g
Energetska vrednost porcije - 322.5 kcal
Natrijum - 350 mg
Masti - 8 g
Masti (%) - 11 %
Zasićene masti - 1.5 g
Holesterol - 45 mg
Belančevine - 25.5 g
Belančevine (%) - 15.5 %
Ugljeni hidrati - 38 g
Ugljeni hidrati (%) - 23.5 %
Vlakna - 6 g