Crni luk sitno iseckati,papriku iseckati na trake, patlidžan a beli luk i paradajz na kockice. Crni luk izdinstati na malo maslinovog ulja, dodati papriku, paradajz, masline i patlidžan, i začiniti origanom. Zatim posoliti i pobiberiti, te dodati malo vode i dinstati na umerenoj temperaturi dok povrće ne omekša. Gotovo jelo poslužiti toplo uz integralni hleb.
Plavi patlidžan sadrži više od 90% vode. Ima dosta celuloze te blagotvorno deluje na organe za varenje. Sadrži pektin koji snižava nivo holesterola. Takođe je bogat i saponinom koji ima antialergijska, antioksidantna, antikancerogena i protivupalna svojstva.
Porcija za odraslu osobu - 455 g
Energetska vrednost porcije - 440 kcal
Natrijum - 840 mg
Masti - 15 g
Masti (%) - 30 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 13 g
Belančevine (%) - 11 %
Ugljeni hidrati - 66 g
Ugljeni hidrati (%) - 59 %
Vlakna - 15 g
Porcija za odraslu osobu - 227.5 g
Energetska vrednost porcije - 220 kcal
Natrijum - 420 mg
Masti - 7.5 g
Masti (%) - 15 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 6.5 g
Belančevine (%) - 5.5 %
Ugljeni hidrati - 33 g
Ugljeni hidrati (%) - 29.5 %
Vlakna - 7.5 g