Toggle Navigation

 

Salata sa biftekom

Najboljim maslinovim uljem se smatra ono sa oznakom ekstra devičansko (extra vergine). Ono se dobija prvim (hladnim) ceđenjem maslina i ima najveći nivo mononezasićenih kiselina i sadrži najviši nivo antioksidanata, pre svega vitamina E i fenola

Plativoo
Priprema

Biftek iseći na trake i kratko propržiti na delu maslinovog ulja. Krastavac iseći na manje komade, čeri paradajz na četvrtine, papriku na rezance pa sve staviti u činiju. Dodati rukolu, pirinač, so, balzamiko sirće i preostalo maslinovo ulje. Dodati trake bifteka i promešati. Salatu ukrasiti mirođijom i servirati uz integralni hleb.

Čim se povrće za salatu isecka, treba ga odmah preliti mešavinom ulja, sirćeta i začina. Na taj način se sprečava gubitak vitamina a iz istog razloga se ne preporučuje da se salata od svežeg povrća priprema mnogo ranije, već neposredno pre konzumacije.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 415 g

Energetska vrednost porcije - 545 kcal

Natrijum - 675 mg

Masti - 18 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 100 mg

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 59 g

Ugljeni hidrati (%) - 43 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 207.5 g

Energetska vrednost porcije - 272.5 kcal

Natrijum - 337.5 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 50 mg

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 29.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 21.5 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g bifteka
    • 200 g krastavca
    • 200 g čeri paradajza
    • 100 g rukole
    • 100 g barenog pirinča
    • 100 g zelene paprike
    • so
    • 3 kašike balzamiko sirćeta
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • mirodija
    • 300 g integralnog hleba