Toggle Navigation

 

Početna /Recepti /Predjelo

02.05.2017

Avokado punjen barenim jajima

Avokado je vrsta tropskog voća koje se od davnina uzgajalo u tropskim i suptropskim krajevima Centralne Amerike. Početkom 19. veka proizvodnja avokada se proširila i na područje Floride i Kalifornije odakle u današnje vreme potiče 90% ukupne proizvodnje avokada.

29.11.2016

Soja u povrću

Drevni kineski narod je hiljadama godina pre Hrista soju nazivao i hranom i lekom i svrstavao je u red svetih biljaka.

01.11.2016

Tortice od grilovanog povrća

Tikvice se koriste u mnogobrojnim receptima, zato što njen ukus ne remeti ostale sastojke. Bilo da se kombinuje sa ribom ili mesom, ili u okviru vegetarijanskog recepta, tikvice se prilagođavaju ostalim aromama sastojaka u jelu.

09.10.2016

Avokado čorba

Avokado je tropska biljka kruškastog oblika, iz porodice lovora, Persea gratissima; plodovi se jedu sveži ili priređeni kao salata, sos, čorba...

29.01.2017

Ljuti meksički hleb

Ljutinu čili paprikama daje kapsaicin koji je najviše koncentrisan u unutrašnjem središnjem delu paprike sa semenkama i belim pregradama.

14.11.2016

Brokoli čorba

BROKULE je biljka iz roda kupusnjača, jedna vrsta karfiola zelenih cvetova.

25.10.2016

Kupus pita sa pirinčem

Prema poreklu, kupus i ostale kupusnjače mogu se podeliti na mediteransku, azijsku i evropsku grupu. Bez obzira na zajedničko poreklo, današnja forma kupusa razlikuje se od one koju su gajili stari narodi.

09.10.2016

Paradajz punjen pšenicom

Paradajz se lepo uklapa kao dekoracija i salata uz skoro sva kuvana jela. Veoma je korisna biljka i treba je uvrstiti u ishranu. Paradajz je bogat vitaminima (C, B, K) i mineralnim solima (kalijuma, natrijuma, magnezijuma, kalcijuma, gvozđa) i svakako spada u zdravu hranu.

30.09.2016

Zapečeni krompir sa kajmakom

Kajmak, vrhnje ili skorup je kremasti mlečni proizvod bogatog ukusa i neizostavan deo tradicionalne kuhinje Srbije i Bosne. Obično se jede uz meso sa roštilja ili pečene paprike, dok se uz meze služi u kuglama kao dekoracija.

30.09.2016

Pita sa svežim začinima i sojinim ljuspicama

Za proizvodnju parmezana koristi se obrano kravlje mleko koje nije termički obrađeno. U mleko koje je pomuženo prethodnog dana i sa kog je prirodnim putem skinuta masnoća dodaje se sveže mleko i tako se stvara polumasna smeša.

30.09.2016

Đumbir čorba

Ova gomoljasta biljka iz porodice ljiljana, poreklom iz Kine, je vrlo tražen ali i skup začin, što je zasluga dugog procesa zrenja.

29.09.2016

Biftek salata

Najveća količina vitamina C u paradajzu nalazi se u želatinoznoj masi oko semenki.

27.07.2016

Hladna supa od krastavca i jogurta

Krastavac je idealna namirnica i za leto i za zimu. Ima nisku energetsku vrednost jer je sastavljen najviše od vode. Sadrži prehrambena vlakna, vitamin C, a od minerala silicijum, kalijum i magnezijum, pa se preporučuje osobama sa povišenim krvnim pritiskom.

30.09.2016

Salate sa piletinom

Mnogobrojni ukusi i arome u salati!

29.09.2016

Salata sa pečenom sojom

Prve sorte šargarepe bele i žute boje sadile su se u Avganistanu odakle su donete na obale Mediterana. Od doba dolaska kolonista šargarepa se sadi i na prostorima Severne i Južne Amerike.

28.09.2016

Orah salata

Gorgonzola se tradicionalno koristi uz palentu i kao topljena preko pasti. Takođe može da se konzumira u salatama, kao i u raznim umacima i na picama.

27.07.2016

Krem čorba od praziluka

Praziluk je bogat vitaminima C i B6, manganom, gvožđem i folnom kiselinom i odličan je za regulaciju nivoa šećera u krvi.

26.07.2016

Griz čorba

Pšenični griz sadrži minerale, vitamine i bogat je proteinima i dijetetskim vlaknima, a ima nizak sadržaj masnoća.