Aluminijumsku foliju premazati puterom, staviti komade lososa, posoliti, pobiberiti i na svaki komad staviti kolutove limete i mentu. Uviti foliju i staviti da se peče u zagrejanu rernu 20-ak minuta na 180*C. Deo avokada iseckati na kockice, a drugi deo staviti u blender. Dodati jogurt, beli luk, so, biber, dobro izmiksati i napraviti sos. Sosom preliti preostale kockice avokada. Gotovog lososa izvaditi iz rerne, pažljivo skinuti foliju i potom ga servirati na tanjir. Losos sa limetom i mentom preliti sosom od avokada i poslužiti uz krišku crnog hleba.
Za pripremu ovog obroka možete koristiti svež ili zamrznut losos. Ukoliko se odlučite da koristite svežeg lososa, najbolje je da ga kupite istoga dana kad ga želite pripremiti. Međutim, ukoliko morate da ga nabavite ranije, čuvajte ga najviše 24 sata na temperaturi do + 2°C.
Porcija za odraslu osobu - 370 g
Energetska vrednost porcije - 550 kcal
Natrijum - 750 mg
Masti - 24 g
Masti (%) - 39 %
Zasićene masti - 5 g
Holesterol - 94 mg
Belančevine - 41 g
Belančevine (%) - 29 %
Ugljeni hidrati - 44 g
Ugljeni hidrati (%) - 32 %
Vlakna - 9 g
Porcija za odraslu osobu - 185 g
Energetska vrednost porcije - 275 kcal
Natrijum - 375 mg
Masti - 12 g
Masti (%) - 19.5 %
Zasićene masti - 2.5 g
Holesterol - 47 mg
Belančevine - 20.5 g
Belančevine (%) - 14.5 %
Ugljeni hidrati - 22 g
Ugljeni hidrati (%) - 16 %
Vlakna - 4.5 g