Toggle Navigation

 

Juneći ribić sa krompirom i holandez sosom

Ruzmarin je jedan od osnovnih začina mediteranske kuhinje. Njime se začinjava meso, posebno piletina, ovčetina, svinjetina i divljač. Preporučuje se i za ribe pečene u rerni ili ispod sača. Stavlja se na kuvan ili pečen krompir. Grančice ruzmarina se koriste prilikom pripremanja jela na žaru: drže se u posudi sa uljem i njima se ulje nanosi na ribu ili meso.

Plativoo
Priprema

Juneći ribić staviti zajedno sa crnim lukom, šargarepom i lovorovim listom u ekspres lonac, preliti vodom, začiniti, poklopiti, uključiti funkciju MEAT na 25 minuta.

Krompir iseći na kocke, kuvati u slanoj vodi, a zatim ga procediti. Sotirati krompir na puteru, posuti ruzmarinom, pobiberiti i promešati.

Holandez sos skuvati na sledeći način: puter rastopiti na tihoj vatri i ostaviti da bude mlak.

Žumanca penasto umutiti na pari i dodavati uz neprekidno mešanje belo vino i rastopljen puter pazeći pri tom da se ne odvoji mast od putera.

U sos dodati sok od limuna, posoliti, pobiberiti, začiniti muskatnim oraščićem i promešati.

Nakon isteka vremena kuvanja otklopiti lonac, izvaditi ribić i povrće i procediti.

Servirati meso i povrće na tanjir uz prilog od sotiranog krompira, preliti holandez sosom i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 490 g

Energetska vrednost porcije - 760 kcal

Natrijum - 604 mg

Masti - 50 g

Masti (%) - 60 %

Zasićene masti - 24 g

Holesterol - 371 mg

Belančevine - 46 g

Belančevine (%) - 24 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 245 g

Energetska vrednost porcije - 380 kcal

Natrijum - 302 mg

Masti - 25 g

Masti (%) - 30 %

Zasićene masti - 12 g

Holesterol - 185.5 mg

Belančevine - 23 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 8 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

70 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Ostali sastojci:
    • 800 g junećeg ribića
    • 600 g krompira
    • 1 kašika ulja
    • 30 g putera
    • ruzmarin
    • so
    • biber
    • lovorov list
    • 100 g šargarepe
    • 100 g crnog luka
  • Sos:
    • 2 jaja
    • 150 g putera
    • 60 ml belog vina
    • sok od jednog limuna
    • so
    • biber
    • muskatni oraščić