Toggle Navigation

 

Početna /Recepti /Ekspres

22.04.2016

Juneći gulaš sa noklicama

Gulaš i paprikaš su stara austrougarska jela, veoma rasprostranjena i u vojvođanskoj kuhinji. U mnogim zemljama se pod ovim pojmovima podrazumevaju sva gusta jela napravljena od seckanog mesa sa mnogo luka i crvene začinske paprike. 

02.12.2014

Tikvice

Zbog svoje nežne građe, tikvice su veoma osetljivo i lako kvarljivo povrće. Čuvajte ih neoprane u plastičnim vrećicama u frižideru, ali ne duže od sedam dana. I najmanja oštećenja sjajne kože, veoma brzo dovode do propadanja i kvarenja. Lako se zamrzavaju, uz prethodno kratko blanširanje. 

02.12.2014

Teletina sa kikiriki povrćem

Teleće meso je meso govečeta starosti od 3 nedelje do 6 meseci. Sveža, kvalitetna teletina se prepoznaje po svetloružičastoj boji mesa i nežnoj građi, pri čemu je masno tkivo krem bele ili bele boje i čvrste konzistencije. Ne preporučuje se zamrzavanje teletine jer je odmrznuto meso lošijeg kvaliteta. 

02.12.2014

Ljuti kari karfiol

Kari je začinska mešavina, koja na lak i jednostavan način oponaša složene mirise i ukuse tradicionalne indijske kuhinje. Ovaj začin se ne proizvodi u standrdnom sastavu i kvalitetu, već variraju količinski odnosi njegovih sastojaka: kurkume, korijandera, kima i bibera, kao i različitih dodatnih začina.

02.12.2014

Sarma od kiselog kupusa i suvih crvenih paprika

Kiseli kupus se i danas vrlo često koristi kao prilog uz razna jela ili kao salata. Kiseli kupus, osim vitamina C, sadrži i dosta mlečne kiseline koja pogoduje prirodnoj crevnoj flori. Kod pravilno ukiseljenog kupusa razvijaju se mikroorganizmi koji suzbijaju proces truljenja u crevima, pospešuju probavu i čiste organizam od toksina.

02.12.2014

Supa od oslića sa pirinčem

Oslić je morska riba sive boje, ima belo mekano i sočno meso. Izvrsnog je ukusa i lako svarljivo. Važan je izvor belančevina, koje se u poređenju sa belančevinama mesa odlikuju lakšom probavljivošću (sadrže manje kolagena). 

02.12.2014

Bulgur čorba

Bulgur se pravi od pšenice,  najčešće od durum pšenice. Koristi se za pripremu raznih jela: pilava, jela od povrća, raznim supama... Otvoreno pakovanje bulgura potrebno je čuvati u dobro zatvorenoj posudi. 

02.12.2014

Pirinač sa šampinjonima i pečenicom

Rižoto je jelo koje se pravi od pirinča i priloga, najčešće školjki, rakova, pečuraka, povrća ili mesa. Za pripremu rižota, pirinač se mora obavezno prvo propržiti na vrelom ulju ili maslacu, a ukoliko se samo kuva na vodi ili u drugoj tečnosti, to je pilav.

12.03.2013

Svadbarski kupus

Sveži listovi lovora bogati su vitaminom C, moćnim antioksidansom koji jača imunitet i odličan su izvor vitamina A, koji čuva zdravlje očiju i kože. Lovor sadrži i niacin, piridoksin, pantotensku kiselinu i riboflavin koji pomažu u sintezi enzima zaduženih za regulisanje metabolizma i funkcionisanje nervnog sistema. Ovaj začin dobar je izvor minerala poput bakra, kalijuma, kalcijuma, mangana, gvožđa, selena, cinka i magnezijuma.

06.03.2013

Svinjetina u paradajzu sa pireom od mirođije

Mirođija je aromatična biljka čiji se listovi i plodovi često koriste kao začin u kulinarstvu. Sitno seckani listići se dobro slažu jogurtom, kiselom pavlakom ili kremastim sirevima. Sos od mirođije se obično poslužuje uz bareno meso i krompire.

02.03.2013

Juneći ribić sa krompirom i holandez sosom

Ruzmarin je jedan od osnovnih začina mediteranske kuhinje. Njime se začinjava meso, posebno piletina, ovčetina, svinjetina i divljač. Preporučuje se i za ribe pečene u rerni ili ispod sača. Stavlja se na kuvan ili pečen krompir. Grančice ruzmarina se koriste prilikom pripremanja jela na žaru: drže se u posudi sa uljem i njima se ulje nanosi na ribu ili meso.

22.06.2012

Đumbir povrće u soja sosu (posno)

Đumbir, začin po kome ovo jelo nosi naziv, se u prodaji kod nas može naći svež, kao neoguljen gomoljasti „koren“ i kao đumbirov prašak. Svež đumbir ima najveću začinsku snagu. Komad korena se može kuvati u jelu i naposletku ukloniti ili se gomoljika sitno narenda. Sastavni je deo kari začina. Ima slatkast i oštar miris i prijatan ljutkast ukus.

06.03.2013

Ćuretina sa salatom od sušenog paradajza i rukole

Rukola se najčešće koristi kao salata ili kao dodatak mešanim salatama za poboljšanje arome i ukusa. Posebno se mnogo koristi kao salata u mediteranskom području, pripremljena sa maslinovim uljem, sirćetom, parmezanom i mozzarela sirom. Ponekad se rukola priprema kuvana ili blanširana i tom prilikom gubi gorčinu.

22.06.2012

Ćuretina u soku od crvenog grejpfruta

Crveni grejpfrut je otkriven u Teksasu, a novije vrste koje možemo naći u prodavnici, su nastale mutacijama i među njima su najpoznatije Star Ruby i Rio Red. Naučnici su otkrili da, ako konzumirate jedan crveni grejp dnevno, možete sprečiti razvoj srčanih bolesti.