Krastavac iseći na kolutove, čeri paradajz na četvrtine, staviti u činiju i dodati klipčiće kukuruza presečene na pola.
Začiniti, servirati i preliti mešavinom maslinovog ulja i soka od limete.
Poslužiti uz raženi hleb i sok od pomorandže
Iako krastavac ima najmanju energetsku vrednost od svih povrtarskih kultura (100 g ima samo 14 kcal) njegova biološka vrednost je, pre svega, u njegovom bogatom mineralnom sastavu. Povoljan odnos kalijuma i natrijuma ne bi trebalo da se pokvari dodavanjem soli. Krastavac čija površina nije presvučena slojem voska pre upotrebe ne treba guliti, već ga treba samo dobro oprati. Na taj način se unosi dodatna količina prehrambenih vlakana.
Porcija za odraslu osobu - 540 g
Energetska vrednost porcije - 450 kcal
Natrijum - 870 mg
Masti - 9 g
Masti (%) - 17 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 9 g
Belančevine (%) - 7 %
Ugljeni hidrati - 88 g
Ugljeni hidrati (%) - 76 %
Vlakna - 12 g
Porcija za odraslu osobu - 270 g
Energetska vrednost porcije - 225 kcal
Natrijum - 435 mg
Masti - 4.5 g
Masti (%) - 8.5 %
Zasićene masti - 0.5 g
Holesterol - 0 mg
Belančevine - 4.5 g
Belančevine (%) - 3.5 %
Ugljeni hidrati - 44 g
Ugljeni hidrati (%) - 38 %
Vlakna - 6 g