Plavi patlidžan oguliti i iseći na kockice. Dinstati patlidžan na umereno zagrejanom ulju oko 10 minuta.
Izvaditi patlidžan iz tiganja da se malo ohladi i staviti u blender. U blender dodati sardine, beli luk, margarin, kečap i bosiljak i usitniti.
Dobijeni namaz servirati u činije i ukrasiti kriškama limuna, čeri paradajzom i peršunom.
Uz jadranski namaz poslužiti krišku crnog hleba i čašu soka od paradajza.
Izloženo vazduhu, meso plavog patlidžana veoma brzo promeni boju. Zato ga treba oguliti i pripremiti za upotrebu neposredno pre početka kuvanja. Iz istog razloga je najbolje koristiti nož od nerđajućeg čelika.
Porcija za odraslu osobu - 465 g
Energetska vrednost porcije - 490 kcal
Natrijum - 1700 mg
Masti - 16 g
Masti (%) - 30 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 55 mg
Belančevine - 23 g
Belančevine (%) - 19 %
Ugljeni hidrati - 63 g
Ugljeni hidrati (%) - 51 %
Vlakna - 8 g
Porcija za odraslu osobu - 232.5 g
Energetska vrednost porcije - 245 kcal
Natrijum - 850 mg
Masti - 8 g
Masti (%) - 15 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 27.5 mg
Belančevine - 11.5 g
Belančevine (%) - 9.5 %
Ugljeni hidrati - 31.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %
Vlakna - 4 g