Puter rastopiti na tihoj vatri i ostaviti da bude mlak. Žumanca umutiti penasto na pari. Dodavati uz stalno mešanje vino, rastopljen puter, pazeći da se ne odvoji masnoća od putera. Zatim dodati sok od limuna i začine. Servirati sos u sosijeru i odmah poslužiti. Sos se pravi neposredno pre serviranja jela i najviše se slaže uz pečenu ili poširanu ribu. Sos holandez je jedan od bazičnih sosova i u njega mogu da se dodaju razni sastojci.
Porcija za odraslu osobu - 160 g
Energetska vrednost porcije - 40 kcal
Natrijum - 176 mg
Masti - 17 g
Masti (%) - 91 %
Zasićene masti - 9 g
Holesterol - 97 mg
Belančevine - 1 g
Belančevine (%) - 2 %
Ugljeni hidrati - 1 g
Ugljeni hidrati (%) - 7 %
Vlakna - 0 g
Porcija za odraslu osobu - 80 g
Energetska vrednost porcije - 20 kcal
Natrijum - 88 mg
Masti - 8.5 g
Masti (%) - 45.5 %
Zasićene masti - 4.5 g
Holesterol - 48.5 mg
Belančevine - 0.5 g
Belančevine (%) - 1 %
Ugljeni hidrati - 0.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 3.5 %
Vlakna - 0 g