Kafa ima veoma dugu istoriju u medicini, nutricionizmu, ali i kućnom vaspitanju, s obzirom na anegdotsku rečenicu koju je verovatno svaki roditelj uputio svojoj deci: “Ako piješ kafu, porašće ti rep!” Neka verovanja o kafi i nisu baš anegdotskog sadržaja kao na primer povezanost kafe sa oboljenjima srca ili malignim bolestima. Međutim, nedavna naučna istraživanja došla su do saznanja da kafa i nije baš toliko loša po zdravlje. Pa šta je onda istina?
Nakon mnogo godina istraživanja i medicinskih dostignuća, ostaje činjenica da je nastanak dijabetesa tipa 2 tesno povezan sa ishranom i fizičkom aktivnošću. To znači da, bez obzira na genetske predispozicije, ishrana bogata rafiniranom, industrijski prerađenom hranom, a siromašna vlaknima i kompleksnim ugljenim hidratima, kao i smanjena fizička aktivnost, može dovesti do razvoja šećerne bolesti
Svakoj ćeliji u telu potrebna je energija kako bi funkcionisala, bilo da se radi o prosleđivanju hranljivih materija mozgu, pumpanju kiseonika iz pluća u mišiće tokom šetnje ili proizvodnji belih krvnih zrnaca koja se bore protiv infekcija. Sistem uz pomoć koga telo pretvara kalorije iz hrane u energiju tj. šećer u krvi kako bi obavio ove i mnoge druge funkcije naziva se metabolizam
Magnezijum ima veoma važnu ulogu u vezivanju kalcijuma za kosti i u opuštanju mišića. Takođe, on učestvuje u regulisanju srčanog ritma i snižavanju nivoa holesterola. Ovaj oligoelement reguliše rad creva, naročito kod onih koje muči opstipacija. Kod trudnica, on smanjuje opasnost od spontanog pobačaja i prevremenog porođaja
Institut za javno zdravlje Vojvodine priključio se svetskim ekspertima iz tridesetak zemalja širom sveta, koji su udružili snage i znanja da bi ukazali na preku potrebu smanjenja sadržaja soli u hrani i u gotovim obrocima, u globalnoj akciji «So i zdravlje».
Koliko puta vas je, nakon što ste stali na vagu, obuzela panika? A onda ste čvrsto rešili - od sutra počinjete sa dijetom! Ovakve scene redovno se ponavljaju pred leto, sezonu kupanja i lagane garderobe, koja otkriva sve vaše mane a pre svega višak kilograma. Ipak, nemojte da vam godišnje doba i izbor garderobe diktiraju da li ćete smršati - uradite to zbog zdravlja
Ishrana današnjeg čoveka veoma je neuravnotežena - unosi se nedovoljno namirnica biljnog porekla uz nesrazmerno veliku količinu zasićenih životinjskih masti, šećera i soli. Stoga ne čudi što se u poslednjih nekoliko decenija beleži ogroman porast bolesti izazvanih nepravilnom ishranom: gojaznost, hipertenzija, kardiovaskularne bolesti, neki oblici raka, dijabetes, Alchajmerova bolest, depresija...
Giht ili urički artritis je bolest prouzrokovana stvaranjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Da do ovog oboljenja ne dođe, organizmu treba obezbediti neophodne hranljive materije
Tokom godina mnogo je napisano o psorijazi i raznim faktorima koji utiču na njeno ispoljavanje. Nema naučnih dokaza da bi samo specijalan način ishrane sam za sebe mogao da deluje na psorijazu, ali postoje mnogi pojedinačni slučajevi kada je došlo do povlačenja promena po koži sa promenom ishrane
Većina recepata može se prilagoditi zahtevima zdrave ishrane, ukoliko smanjite količinu nekih sastojaka ili ih zamenite drugim, manje štetnim. Kad jednom započnete da pripremate hranu na ovaj način, videćete da to nije nimalo komplikovano!
Iako su nutritivno veoma vredne i imaju veoma dugu istoriju primene, klice i dalje važe za egzotičnu namirnicu koja se, nažalost, veoma retko nalazi na našim trpezama. Ova mala fabrika fitonutrijenata raste u svim klimatskim uslovima, sazreva nekoliko dana, ne zahteva tlo niti sunce, a priprema se par minuta i to bez ikakvih otpadaka
Razne vrste povrća koriste se za ishranu sveže, kao salate. S prvim prolećnim danima i svežim povrćem pristiže i mladi crni luk. Prolecna trpeza se ne može zamisliti bez ovih ukusnih pera ali ni obavezne, sočne crvene rotkvice
Verovatno ste se već naslušali priča o tome da su masnoće životinjskog porekla štetne, da je holesterol neprijatelj broj jedan našeg zdravlja...
‚‚U zdravom telu – zdrav duh!" Ova sentenca poznata nam je još iz obdaništa, a navike usvojene u tim danima prate nas i danas u odraslim godinama. Podaci govore da se redovnim vežbanjem reguliše krvni pritisak, holesterol i nivo šećera u krvi, pojačava se gustina kostiju, a vežbanjem ujedno popravljamo i raspoloženje, čemu verovatno doprinosi i topljenje masnih naslaga.
Da li znate da li je vaša ishrana izbalansirana i nutritivno vredna? Samo spustite pogled na tanjir i saznaćete.
Na vrelom letnjem suncu organizam izlucuje veliku kolicinu znoja a deficit vode može dovesti do dehidratacije koja uzrokuje razne smetnje i bolesti.
Često nismo sigurni da li je hrana sasvim sveža i bezopasna, a tome doprinose i savremene bolesti – od salmonele, preko kravljeg ludila, do poremećaja izazvanih genetski modifikovanom hranom, a sada i ptičjeg gripa – nije teško postati skeptičan pri biranju namirnica. Način pripreme hrane, a naročito njena termička obrada, može nam pomoći da izbegnemo neke od opasnosti koje prete zdravlju.
Metabolički sindrom je „novo” oboljenje čiji je osnovni simptom gojaznost u predelu stomaka. Preveliki obim struka, zajedno sa određenim anomalijama krvi, povećava opasnost od dijabetesa ili infarkta
Jedan od bitnih faktora koji vam može pomoći da što duže sačuvate dobar vid jeste ishrana. Zdravlje očiju u dobroj meri zavisi od unosa vitamina, minerala i drugih elemenata iz namirnica koje ćete lako nabaviti i još lakše pripremiti, a rezultati će biti itekako „vidljivi“.
Ova biljka je veoma bogata vitaminom C i blagotvornim sluznim materijama, a u sebi sadrži i mineralne materije i mikroelemente. Vlašac, spada u prirodne proizvode, koji u sebi sadrže veliku količinu gvožđa, što je odlično u borbi protiv umora.