Toggle Navigation

 

Zeka torta

Torta je španska reč i ima široko kulinarsko značenje. Izvorno torta je predstavljena kao ravan, tanak i okrugao hleb. Pojam "Torta" se čak pojavljuje i u španskom prevodu Biblije. Danas kada pomislimo na reč torta kreće asocijacija razne kore, filovi, oblici, ukusi, dekoracije, proslave... 

Plativoo
Priprema
Žele bombone iseckati na sitne kockice.
U činiju staviti mleveni keks, margarin, šećer u prahu, rastopljenu čokoladu, seckane orahe, kokos, žele bombone i sok od jabuke. Umesiti sve sastojke i od dobijene smese formirati zekinu guzu.
 
Slatku pavlaku umutiti u šlag, dodati prehrambenu crvenu boju tek toliko da se dobije nežna roza boja.
 
Premazati celu zeka tortu i posuti kokosom. Od fondana napraviti šapice i uši i ukrasiti tortu. 

 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 90 kcal

Natrijum - 72 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 33 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 7 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 62 %

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 12.5 g

Energetska vrednost porcije - 45 kcal

Natrijum - 36 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 16.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 3.5 mg

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 7 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Broj osoba

30

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Smesa za zeku:
    • 1 kg mlevenog keksa
    • 1 margarin
    • 200 g šećera u prahu
    • 100 g seckanih pečenih oraha
    • 100 g kokosa
    • 200 g žele bombona
    • 500 ml soka od jabuke
    • 150 g čokolade
  • Dekoracija:
    • 400 ml slatke pavlake
    • 200 g kokosa
    • fondan
    • prehrambene boje (crna i crvena)