Toggle Navigation

 

Rolat od šargarepe i breskve

Ribana šargarepa je odličan izvor vitamina A i drugih vitamina, pre svega vitamina grupe B. Zbog svog slatkastog ukusa možete je umešati u razne filove u kombinaciji sa drugim voćem.

Plativoo
Priprema

Umutiti penasto belanca, dodati žumanca, šećer, brašno, cimet i prašak za pecivo. Masu sipati u pripremljenu tepsiju i peći koru u zagrejanoj rerni na 200*C, oko 25 minuta. Toplu koru izvaditi i uviti u mokru pamučnu krpu da bi se lakše uvio rolat.

Želatin razmutiti sa malo vode i ostaviti da odstoji. Šargarepu i sok od pomorandže staviti u šerpu i kuvati dok se ne dobije pire. Dodati šećer u prahu i razmućen želatin. Promešati i ostaviti da se ohladi.

Umutiti pavlaku i sjediniti sa masom od šargarepe. Breskve iseckati i dodati u krem.

Koru premazati kremom, uviti u rolat i posuti šećerom u prahu.

 

Na prvi pogled radi se o poslastici sa uravnoteženim odnosom ukupnih masti, belančevina i ugljenih hidrata. Međutim, sadržaj loših, zasićenih masti je povećan, zbog čega ovaj rolat treba jesti povremeno i u količinama koje su prilagođene potrebama organizma
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 100 g

Energetska vrednost porcije - 165 kcal

Natrijum - 60 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 59 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 31 g

Ugljeni hidrati (%) - 72 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 82.5 kcal

Natrijum - 30 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 8.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 29.5 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 15.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

18

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 5 jaja
    • 150 g šećera
    • 180 g brašna
    • cimet
    • 5 g praška za pecivo
  • Krem:
    • 300 g rendane šargarepe
    • 300 ml soka od pomorandže
    • 1 kesica želatina u prahu
    • 100 g šećera u prahu
    • 250 ml slatke pavlake
    • 200 g breskvi iz kompota