Toggle Navigation

 

Mak kocke

Ukoliko zameniti beli šećer nekom od zamena za šećer, dobićete smanjenu energetsku vrednost deserta, kao i umanjen sadržaj nepoželjnih prostih šećera. Poslastica može biti namenjena deci, zdravim i fizički aktivnim osobama. 

Plativoo
Priprema

Vodu, šećer i vanil šećer prokuvati, a zatim dodati mleveni mak i kuvati par minuta.

Keks poređati na dno tacne, naneti topao mak, poravnati i ostaviti da se hladi.

Umutiti šlag i prekriti kolač.

Kad se dobro ohladi iseći na kocke i posuti cimetom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 105 g

Energetska vrednost porcije - 220 kcal

Natrijum - 340 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 38 g

Ugljeni hidrati (%) - 68 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 52.5 g

Energetska vrednost porcije - 110 kcal

Natrijum - 170 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0.5 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 19 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

10

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 250 g keksa
    • 250 g mlevenog maka
    • 200 ml vode
    • 100 g šećera
    • 20 g vanil šećera
    • 40 g šlaga u prahu
    • 150 ml mleka
    • cimet
Ključne reči:
poslastica mak keks šlag kolač