Toggle Navigation

 

Lešnik torta

Lešnici se danas lako mogu nabaviti u rinfuzi ili u manjim pakovanjima. Ukoliko nabavite veću količinu lešnika, možete ga čuvati u zamrzivaču i do dve godine. Količinu koja vam je potrebna za pripremu jela odrmzavajte prvo u frižideru, a zatim na sobnoj temperaturi, da biste izbegli kondenzaciju. Konzumiraju se u svežem obliku ili blago ispečeni u tiganju bez dodavanja masnoća. 

Plativoo
Priprema

Penasto umutiti belanca, postepeno dodavati šećer i mutiti dok se šećer ne rastopi. Dodati malo sirćeta i pažljivo promešati. Kalupe posuti seckanim lešnikom (ravnomerno rasporediti lešnike na dva kalupa), razliti smesu i kore sušiti u rerni zagrejanoj na 100*C, oko sat vremena.

Suvo grožđe potopiti u rum i ostaviti da odstoji.

Gustin razmutiti sa malo mleka, a ostatak mleka skuvati i kad provri dodati gustin. Kuvati puding dok se ne zgusne i ostaviti da se ohladi. Umutiti žumanca sa šećerom i kuvati na pari. Dodati mlečnu čokoladu i mešati dok se ne rastopi, a zatim dodati lešnike i proceđeno suvo grožđe. Ostaviti da se ohladi. Penasto umutiti margarin, dodati ohlađen puding, fil od žumanaca i promešati.

Premazati koru (lešnici su gore) filom, preklopiti drugom korom i tortu premazati umućenom slatkom pavlakom i ostaviti da se ohladi.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 130 g

Energetska vrednost porcije - 412 kcal

Natrijum - 108 mg

Masti - 24 g

Masti (%) - 52 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 104 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 43 g

Ugljeni hidrati (%) - 42 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 65 g

Energetska vrednost porcije - 206 kcal

Natrijum - 54 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 52 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 21.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 21 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

24

Vreme pripreme

80 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Fil:
    • 300 g šećera
    • 10 žumanaca
    • 50 g gustina
    • 500 ml mleka
    • 250 g margarina
    • 150 g mlečne čokolade
    • 150 g mlevenih lešnika
    • 100 g suvog grožda
    • 100 ml ruma
  • Kore:
    • 10 belanaca
    • 1 kašika sirćeta
    • 500 g šećera
    • 200 g seckanih pečenih lešnika
  • Dekoracija:
    • 300 ml slatke pavlake