Toggle Navigation

 

Kolač od jabuka sa premazom od sira

Jabuka između ostalog sadrži 2,43 g glukoze i 5,90 g fruktoze na 100 g ploda. Zahvaljujući ovim ugljenim hidratima, jabuka snabdeva organizam neophodnom energijom i sprečava umor i gubitak koncentracije.

Plativoo
Priprema

Odvojiti belanca od žumanaca.

Penasto umutiti belanca i uz stalno mešanje dodati šećer, žumanca, cimet, prašak za pecivo, brašno i rendane jabuke. Sipati masu u pripremljenu tepsiju i peći piškotu u zagrejanoj rerni na 180*C, oko 25 minuta. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi.

U činiji umutiti margarin sa šećerom, dodati sir i vanil-šećer. Ohlađen kolač premazati filom od sira, ostaviti malo da se stegne i iseći kocke i servirati

 

Jedan od najaromatičnijih začina, cimet, idealan je u poslasticama sa jabukama. Miris mu je sladak, a ukus topao, ljutkast i pomalo opor, pa je neophodno da ga pažljivo dozirate
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 60 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 110 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 32 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 72 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 80 kcal

Natrijum - 55 mg

Masti - 1.5 g

Masti (%) - 9.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 16 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 36 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Kora:
    • 3 jaja
    • 200 g rendanih jabuka
    • 200 g brašna
    • 200 g šećera
    • cimet
    • 5 g prašak za pecivo
  • Premaz:
    • 250 g sitnog sira od obranog mleka
    • 60 g margarina
    • 200 g šećera u prahu
    • 1 vanil šećer
Ključne reči:
belanca žumanca jabuke sir cimet