Toggle Navigation

 

Keks sa marmeladom

Prilikom pripreme kolača ne treba smetnuti sa uma da mnoge vrste margarina, posebno tvrdi margarini, nisu ništa zdraviji od putera ili svinjske masti. Naime, margarini sadrže transmasne kiseline, koje značajno povećavaju količinu aterogenog LDL-holesterola, a ako se koriste u većim količinama snižavaju zaštitni HDL-holesterol, čime se povećava njihov aterogeni potencijal.

Plativoo
Priprema

Margarin umutiti penasto u činiji. Dodati jaja, šećer, brašno, prašak za pecivo, cimet, marmeladu i orahe.

Dobro izraditi masu i kašičicom vaditi loptice, a zatim ređati u pleh obložen papirom za pečenje.

Peći kekse u zagrejanoj rerni na 200*C, oko 25 minuta. Prohladiti i servirati.

 

Da su keksi pečeni, znaćete kada im površina dobjie zlatnosmeđu boju. Ukoliko napravite veću količinu keksa, najduže ćete ih sačuvati u dobro zatvorenim kutijama od lima, čije je dno posuto kristal šećerom.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 50 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Natrijum - 70 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 32 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 26 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 95 kcal

Natrijum - 35 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 16 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 13 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

20

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 3 jaja
    • 200 g šećera
    • 300 g brašna
    • cimet
    • 100 g margarina
    • 100 g mlevenih oraha
    • 150 g marmelade od kajsija
    • 1 prašak za pecivo
Ključne reči:
margarin jaja cimer orasi marmelada