Sve namirnice - svinjetinu, slaninu, kuvani krompir, papriku, šampinjone i tikvice, iseći na komade i naizmenično nanizati na drvca za ražnjiće. Začiniti, posuti seckanom mirođijom i ražnjić uviti u podmazanu alu foliju. Složiti u pleh i peći u rerni zagrejanoj na 220*C oko 30 minuta. Zelenu salatu iseckati na listiće, preliti sokom od limuna i servirati na tanjir. Gotove ražnjiće izvaditi iz folije složiti preko zelene salate, ukrasiti kriškama limuna i poslužiti uz krišku integralnog hleba.
Konzumiranje crvenog mesa u malim količinama značajno je zbog velikog sadržaja ”hem gvožđa” koje u organizmu ima veliku biološku iskoristljivost, pa je korisno u prevenciji i lečenju anemija nastalih usled nedostatka gvožđa.
Porcija za odraslu osobu - 565 g
Energetska vrednost porcije - 670 kcal
Natrijum - 1200 mg
Masti - 24 g
Masti (%) - 31 %
Zasićene masti - 7 g
Holesterol - 55 mg
Belančevine - 36 g
Belančevine (%) - 21 %
Ugljeni hidrati - 85 g
Ugljeni hidrati (%) - 48 %
Vlakna - 16 g
Porcija za odraslu osobu - 282.5 g
Energetska vrednost porcije - 335 kcal
Natrijum - 600 mg
Masti - 12 g
Masti (%) - 15.5 %
Zasićene masti - 3.5 g
Holesterol - 27.5 mg
Belančevine - 18 g
Belančevine (%) - 10.5 %
Ugljeni hidrati - 42.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 24 %
Vlakna - 8 g