Toggle Navigation

 

Ušuškani ražanj

Prilikom pripremanja mesa u alu foliji, ono se, praktično, peče u sopstvenom soku, zbog čega je mnogo sočnije i ukusnije. Pod dejstvom vrele vodene pare na površinu mesa izbijaju belančevine koje se zgusnu i ne dozvoljavaju da iz mesa istekne sav sok. Ukoliko se folija otvori, meso se može zapeći da bi dobilo smeđu boju.

Plativoo
Priprema

Sve namirnice - svinjetinu, slaninu, kuvani krompir, papriku, šampinjone i tikvice, iseći na komade i naizmenično nanizati na drvca za ražnjiće. Začiniti, posuti seckanom mirođijom i ražnjić uviti u podmazanu alu foliju. Složiti u pleh i peći u rerni zagrejanoj na 220*C oko 30 minuta. Zelenu salatu iseckati na listiće, preliti sokom od limuna i servirati na tanjir. Gotove ražnjiće izvaditi iz folije složiti preko zelene salate, ukrasiti kriškama limuna i poslužiti uz krišku integralnog hleba.
Konzumiranje crvenog mesa u malim količinama značajno je zbog velikog sadržaja ”hem gvožđa” koje u organizmu ima veliku biološku iskoristljivost, pa je korisno u prevenciji i lečenju anemija nastalih usled nedostatka gvožđa.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 565 g

Energetska vrednost porcije - 670 kcal

Natrijum - 1200 mg

Masti - 24 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 55 mg

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 85 g

Ugljeni hidrati (%) - 48 %

Vlakna - 16 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 282.5 g

Energetska vrednost porcije - 335 kcal

Natrijum - 600 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 27.5 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 42.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 8 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 300 g svinjskog mesa od buta
    • 50 g mesnate slanine
    • 200 g 80% kuvanog krompira
    • 2 paprike
    • 100 g šampinjona
    • 2 tikvice
    • so
    • biber
    • mirodija
    • 2 kašike ulja
    • 400 g integralnog hleba
    • 2 glavice zelene salate
    • 1 limun