Toggle Navigation

 

Teletina

Pečenica je leđni deo mišića koji se kod svinje pruža sa obe strane kičme. Odvoji se od kosti u jednom komadu, stavi u salamuru u aromatičnim začinima a zatim se izlaže toplom dimu. Postupak je sličan proizvodinji pršute ali bez pritiskanja, sa daleko kraćim vremenom dimljenja i soljenja. Koristi se za hladna predjela, sendviče ili zakuske.

Plativoo
Priprema

Teleće šnicle posoliti, pobiberiti i zapeći na zagrejanom ulju i puteru. Dodati iseckan praziluk, beli luk i pečenicu. Preliti belim vinom, dinstati dok tečnost ne ispari, a zatim dodati isečene masline. Kuvati, na laganoj vatri, oko 10 minuta. Na tanjir servirati testeninu, dodati teletinu sa maslinama i pečenicom i poslužiti toplo.
Masline su veoma dobar izvor mononezasićenih masnih kiselina i dobar izvor vitamina E. Čak 75% ukupnih masti u maslini čini oleinska kiselina, za koju se pokazalo da smanjuje nivo holesterola u krvi i imaju zaštitno delovanje na ćelije, naročito u kombinaciji s vitaminom E.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 415 g

Energetska vrednost porcije - 550 kcal

Natrijum - 1070 mg

Masti - 26 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 140 mg

Belančevine - 42 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 32 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 207.5 g

Energetska vrednost porcije - 275 kcal

Natrijum - 535 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 70 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 13.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g teletine
    • 80 g pečenice
    • 80 g zelenih maslina
    • 20 g putera
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 150 g praziluka
    • 2 cena belog luka
    • 100 ml belog vina
    • so
    • biber
    • 600 g barene testenine