Toggle Navigation

 

Oslić na crvenom testu (posno)

Ukoliko se opredelite da pržite ribu, obavezno nakon prženja ispečenu ribu ili komade ribe položite na nekoliko slojeva papirnog kuhinjskog ubrusa, kako bi se uklonio svaki višak upotrebljenog ulja. Ribu možete pripremiti i u specijalnim posudama gde se namirnice kuvaju na pari ili u minimalnoj količini vode.

Plativoo
Priprema

Filete oslića iseći na komade, začiniti, poprskati sokom od limuna i uvaljati u brašno. Komade ribe ispržiti na malo ulja, pa kad budu gotovi izvaditi ih na tanjir sa papirnim ubrusom da bi se upio višak masnoće. U istom tiganju nakratko propržiti sitno sečen beli luk, dodati usitnjen paradajz pelat, začiniti bosiljkom i peršunom, pa kuvati 3-4 minuta. Na kraju dodati i sok od paradajza, promešati i skuvati crveni sos. Za to vreme skuvati testeninu (široke rezance), ocediti ih i dodati u tiganj. Rezance promešati da dobiju crvenu boju od sosa i servirati na tanjir. Dodati i filete oslića. Jelo dekorisati limunom i peršunom.

Osnovni sastojci za izradu testenine su brašno dobijeno od durum pšenice i tečnost, najčešće voda. Meljavom endosperma takve pšenice, dobija se žućkasto brašno sa nešto većim sadržajem proteina koje je pogodno, pre svega, za testeninu, mada se može koristiti i za druge vrste pekarskih proizvoda.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 360 g

Energetska vrednost porcije - 515 kcal

Natrijum - 380 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 60 mg

Belančevine - 36 g

Belančevine (%) - 28 %

Ugljeni hidrati - 70 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 180 g

Energetska vrednost porcije - 257.5 kcal

Natrijum - 190 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 8.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 30 mg

Belančevine - 18 g

Belančevine (%) - 14 %

Ugljeni hidrati - 35 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g filiranog oslića
    • 400 g paradajz pelata
    • 300 g posne testenine
    • 2 cena belog luka
    • 200 ml soka od paradajza
    • so
    • biber
    • bosiljak
    • 30 g brašna
    • 2 kašike ulja
    • peršun
    • 1 limun