Toggle Navigation

 

Jagnjeći kotleti sa sosom od kapara i belog luka

Kapari se najviše upotrebljavaju u Sredozemlju, tamo gde se i proizvode. Najčešće se koriste za garniranje predjela, sira, šunke, kobasica i salama. Izvrsni su sa filetima sitne usoljene ribe, maslinovim uljem, crnim maslinama i svežim feferonima.

Plativoo
Priprema

Jagnjeće kotlete posoliti, pobiberiti i ispeći na zagrejanom ulju.

Na delu putera propržiti ruzmarin i iseckan beli luk i kad intenzivno zamiriše skloniti sa vatre. Dodati kiselu pavlaku i kapare i promešati sos.

Na preostalom puteru sotirati krompir isečen na kockice, dodati spanać, posoliti, pobiberiti i posuti muskatnim oraščićem.

Servirati kotlete uz krompir sa spanaćem, preliti hladnim sosom od kapara i belog luka i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 420 g

Energetska vrednost porcije - 620 kcal

Belančevine - 48 g

Belančevine (%) - 31 %

Masti - 37 g

Masti (%) - 54 %

Zasićene masti - 15 g

Holesterol - 172 mg

Ugljeni hidrati - 23 g

Ugljeni hidrati (%) - 15 %

Natrijum - 460 mg

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 210 g

Energetska vrednost porcije - 310 kcal

Belančevine - 24 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Masti - 18.5 g

Masti (%) - 27 %

Zasićene masti - 7.5 g

Holesterol - 86 mg

Ugljeni hidrati - 11.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 7.5 %

Natrijum - 230 mg

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 800 g jagnjećih kotleta
    • 400 g barenog krompira
    • 200 g spanaća
    • 200 g kisele pavlake
    • 15 g kapara
    • 30 g putera
    • 1 čen belog luka
    • 2 kašike ulja
    • ruzmarin
    • so,
    • biber
    • muskatni oraščić