Toggle Navigation

 

Jagnjeći kotleti sa kuskusom i bademom

Priprema celog zrna kuskusa traje približno petnaest minuta. Kuskus staviti u činiju, preliti kipućom vodom, u razmeri 3 prema 1 (3 dela vode na 2 dela kuskusa). Činiju prekriti plastičnom folijom i ostaviti da odstoji. Kuskusu treba samo deset minuta da upije kipuću vodu.

Plativoo
Priprema

Jagnjeće kotlete posoliti, pobiberiti, posuti kimom, belim lukom, mentom, limunovim sokom, izmešati i ostaviti da se malo mariniraju.

Marinirane  jagnjeće kotle grilovati u zagrejanom gril tiganju.

Krastavac oljuštiti odstraniti semenke, narendati i dobro ocediti. Zatim ga začiniti i pomešati sa mentom i kiselom pavlakom.

Kus kus i naseckane kajsije preliti kipućim bujonom i ostaviti da odstoji, da zrno kuskusa nabubri.

Pre serviranja kus kusu dodati iseckane bademe, mentu, malo limunovog soka, ulja i promešati.

Servirati pripremljen kus kus sa kotletima.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 470 g

Energetska vrednost porcije - 755 kcal

Belančevine - 54 g

Belančevine (%) - 28 %

Masti - 34 g

Masti (%) - 40 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 135 mg

Ugljeni hidrati - 60 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Natrijum - 649 mg

Vlakna - 16 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 235 g

Energetska vrednost porcije - 377.5 kcal

Belančevine - 27 g

Belančevine (%) - 14 %

Masti - 17 g

Masti (%) - 20 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 67.5 mg

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Natrijum - 324.5 mg

Vlakna - 8 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

70 min.

Sastojci

  • Marinada:
    • so,
    • biber
    • kim
    • 1 čen belog luka
    • sveža menta
    • 1 limun
  • Ostali sastojci:
    • 800 g jagnjećih kotleta
    • 150 g krastavaca
    • 150 g kisele pavlake
    • 100 g kus kusa
    • 150 g suvih kajsija
    • 300 ml bujona od povrca
    • 100 g prženog i sitno naseckanog badema
    • 4 kašike maslinovog ulja