Goveđe meso iseći na kocke, svaki komad uviti u list slanine i staviti u nauljeni lonac da se peče. Dodati isečeni crni luk i šargarepu, posoliti, pobiberiti, začiniti peršunom i lovorom, dodati vode i ostaviti da se kuva dok meso ne omekša. Prokelj obariti u ključaloj vodi oko 5 minuta. U lonac dodati isečene šampinjone, paradajz i beli luk, a zatim sve preliti belim vinom i ostaviti da se kuva još 15 minuta. Nakon toga u lonac dodati brašno razmućeno sa vodom i kuvati par minuta dok se ne zgusne. Prokelj servirati na tanjir i dodati meso sa povrćem. Uz ovo jelo poslužiti krišku crnog hleba.
Zbog visokog sadržaja dijetnih vlakana, vitamina i minerala, kao i fitohemikalija značajnih za zdravlje i prevenciju bolesti, nutricionisti preporučuju da se poveća upotreba povrća u ishrani, naročito tamno zelenog lisnatog povrća kao što su brokoli, prokelj, kupus, kelj i karfiol.
Porcija za odraslu osobu - 530 g
Energetska vrednost porcije - 605 kcal
Natrijum - 990 mg
Masti - 20 g
Masti (%) - 30 %
Zasićene masti - 4 g
Holesterol - 135 mg
Belančevine - 49 g
Belančevine (%) - 32 %
Ugljeni hidrati - 57 g
Ugljeni hidrati (%) - 38 %
Vlakna - 12 g
Porcija za odraslu osobu - 265 g
Energetska vrednost porcije - 302.5 kcal
Natrijum - 495 mg
Masti - 10 g
Masti (%) - 15 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 67.5 mg
Belančevine - 24.5 g
Belančevine (%) - 16 %
Ugljeni hidrati - 28.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 19 %
Vlakna - 6 g