Toggle Navigation

 

Flambirana ćuretina sa pršutom i trapistom

U poređenju sa drugim vrstama mesa ćuretina sadrži najviše polinezasićenih masnih kiselina, što uz upotrebu maslinovog ulja za rezultat ima, da su zasićene masne kiseline, koje imaju snažan aterogeni potencijal, u granicama preporučenih vrednosti.

Plativoo
Priprema

Ćuretinu iseći na šnicle, pobiberiti i peći na zagrejanom maslinovom ulju. Okrenuti na drugu stranu i preko ćuretine staviti listiće pršute i rendani trapist, dodati gambore, preliti konjakom i flambirati. Preliti pavlakom za kuvanje i pesto sosom, sniziti temperaturu i ostaviti da proključa. Na zagrejanom puteru kratko sotirati brokoli, dodati kuvani pirinač, začiniti i promešati. Servirati ćuretinu sa sosom uz prilog od pirinča i brokolija.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 440 g

Energetska vrednost porcije - 670 kcal

Natrijum - 648 mg

Masti - 33 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 14 g

Holesterol - 185 mg

Belančevine - 53 g

Belančevine (%) - 32 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 24 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 220 g

Energetska vrednost porcije - 335 kcal

Natrijum - 324 mg

Masti - 16.5 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 92.5 mg

Belančevine - 26.5 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 19.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 12 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g ćuretine
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 80 g pršute
    • 120 g gambora
    • 80 g trapista
    • 30 g pesto sosa
    • 20 ml konjaka
    • biber
    • 200 ml pavlake za kuvanje
    • 400 g barenog pirinča
    • 200 g barenog brokolija
    • 20 g putera