Toggle Navigation

 

Ćureće rolnice sa fetom i sušenim paradajzom

Sušeni paradajz možete i sami da pripremite. Ukoliko nemate dehidrator, paradajz sušite u rerni. Isecite ga na četiri dela, izvadite semenke, poređajte na uljem premazan pleh pa ga lagano posolite, a po želji možete posuti naseckanim svežim bosiljkom i dodati grubo isečen beli luk. Paradajz sušite u rerni prvo 3-4 sata na 60*C, zatim ga okrenite i sušite još tri sata. Sušen paradajz ostavite da stoji na rešetki nekoliko dana, pa kad je dobro suv stavite ga u teglu, nalijte maslinovo ulje i začinite po ukusu.

Plativoo
Priprema

Ćuretinu iseći u šnicle, istanjiti tučkom za meso, začiniti i filovati feta sirom i sušenim paradajzom. Urolovati, peći na ulju i puteru, a zatim naliti belim vinom i vodom i kuvati oko 15-ak minuta. U činijici razmutiti brašno sa malo vode. Sipati u tiganj sa mesom i zgusnuti saft. Rolnice poređati u vatrostalnu činiju i zapeći u zagrejanoj rerni 15-ak minuta na 200*C. Servirati ćureće rolnice sa fetom i sušenim paradajzom uz prilog od barene testenine posute svežom mentom.
Dobro konzerviran (lat. conservare - sačuvan), paradajz je čak bolji od svežeg. Kada se paradajz suši stvara se jedan organski ugljeni hidrat, odnosno šećer - fruhis. Na osnovu nekih istraživanja smatra se da bi to moglo da bude sastojak koji predupređuje ili čak pomaže u borbi protiv raka prostate.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 370 g

Energetska vrednost porcije - 555 kcal

Natrijum - 590 mg

Masti - 25 g

Masti (%) - 41 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 104 mg

Belančevine - 37 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 32 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 185 g

Energetska vrednost porcije - 277.5 kcal

Natrijum - 295 mg

Masti - 12.5 g

Masti (%) - 20.5 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 52 mg

Belančevine - 18.5 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 19.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 16 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g ćurećeg belog mesa
    • 80 g sušenog paradajza
    • 50 g feta sira
    • 20 g putera
    • 1 kašika ulja
    • 100 ml belog vina
    • 1 kašika brašna
    • voda
    • menta
    • so
    • biber
    • 500 g barene testenine