Toggle Navigation

 

Tuna rus

Poznato je da nutricionisti preporučuju 2–3 obroka ribe bogate omega-3 masnim kiselinama nedeljno. Tunjevina u tom pogledu predstavlja odličan izbor. Kada ste u mogućnosti, birajte tunjevinu konzervisanu u vodi čime se smanjuje količina masti u obroku.

Plativoo
Priprema

U činiju staviti tunjevinu i dodati prethodno obaren grašak, kukuruz šećerac, barenu šargarepu isečenu na kockice, peršunov list, biber i ajvar.

Lagano promešati, staviti u činijicu i servirati uz hleb i sok od grejpfruta.

 

Štedljivo upotrebljavajte so jer konzervisane namirnice u sebi sadrže znatnu količinu natrijuma koji potiče ne samo iz kuhinjske soli, već i iz drugih dodataka poput natrijum-hidrogenkarbonata, natrijum-citrata, natrijum-glutamata koji se koriste u industrijskoj pripremi hrane.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 550 g

Energetska vrednost porcije - 565 kcal

Natrijum - 1530 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 31 mg

Belančevine - 41 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 75 g

Ugljeni hidrati (%) - 53 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 275 g

Energetska vrednost porcije - 282.5 kcal

Natrijum - 765 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 9 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 15.5 mg

Belančevine - 20.5 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 37.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g tunjevine iz konzerve
    • 150 g barenog graška
    • 150 g barenog kukuruza šečerca
    • 100 g barene šargarepe
    • 200 g ajvara
    • biber
    • peršunov list
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml soka od grejpfruta - napitak