Toggle Navigation

 

Salata od sveže paprike sa jogurtom

Paprika se jednako koristi i kao povrće i kao začin. Veoma je bogata vitaminom C, karotinom, mineralima i eteričnim uljima. Čuveni mađarski hemičar Sent-Đerđi prvi je izolovao vitamin C, i to upravo iz paprike i za taj rad je dobio Nobelovu nagradu.

Plativoo
Priprema

Papriku iseći na žilijen, staviti u posudu, posoliti, pobiberiti i preliti jogurtom i uljem.

Narendati jaja preko paprike, dodati kačkavalj isečen na kockice, iseckanu mirođiju i promešati.

Salatu servirati i poslužiti uz raženi hleb i sok od višnje.

 

Uravnotežen obrok, sa usklađenim odnosom masti, belančevina i ugljenih hidrata, kao i obiljem dijetnih vlakana. Osobe koje vode računa o unosu masnoća mogu da smanje broj upotrebljenih žumanaca ili umesto kačkavalja upotrebe sir sa manjom količinom mlečne masti.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 570 g

Energetska vrednost porcije - 555 kcal

Natrijum - 895 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 225 mg

Belančevine - 24 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 82 g

Ugljeni hidrati (%) - 59 %

Vlakna - 11 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 285 g

Energetska vrednost porcije - 277.5 kcal

Natrijum - 447.5 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 112.5 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 8.5 %

Ugljeni hidrati - 41 g

Ugljeni hidrati (%) - 29.5 %

Vlakna - 5.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g paprike
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 80 ml jogurta od obranog mleka
    • 4 tvrdo kuvana jajeta
    • 150 g kačkavalja
    • biber
    • 400 g raženog hleba
    • 800 ml soka od višanja
    • mirođije