Toggle Navigation

 

Pašteta od tunjevine

Još u 18. veku francuz Jean-Joseph Claus, došao je na ideju da guščiju džigericu, koja je do tada bila posebno jelo, pomeša sa začinima i dobro izmeša. Tako je nastala pašteta. Danas se paštete prave od različitih vrsta mesa, ribe i povrća uz dodatke raznih začina i primesa.

Plativoo
Priprema

U blender staviti tunjevinu, senf, majonez, kiselu pavlaku, so, kečap i prethodno obarena jaja.

Miksati dok se ne dobije ujednačena masa - pašteta.

Tost iseći na trouglove, premazati paštetom, servirati na tanjir i poslužiti uz sok od grejpfruta.

 

Jedna porcija ove paštete sadrži preko 40% dnevno preporučene količine natrijuma. Kako sve namirnice koje se upotrebljavaju za njenu pripremu u sebi sadrže određenu količinu natrijuma, nije neophodno dosoljavanje prilikom pripreme.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 370 g

Energetska vrednost porcije - 410 kcal

Natrijum - 1040 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 37 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 77 mg

Belančevine - 26 g

Belančevine (%) - 25 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 185 g

Energetska vrednost porcije - 205 kcal

Natrijum - 520 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 18.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 38.5 mg

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 12.5 %

Ugljeni hidrati - 19.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g konzervisane tunjevine
    • 100 g majoneza bez jaja
    • 40 g senfa
    • 50 ml kisele pavlake
    • 30 ml kečapa
    • 2 barena jaja
    • so
    • 8 kriški tost hleba
    • 800 ml soka od grejpfruta - napitak
Ključne reči:
tunjevina tost majonez senf kecap