Toggle Navigation

 

Parmezan sendviči

Kada kupujete paradajz pelat, obratite pažnju na izgled limenke. Limenka mora biti neoštećena, bez tragova korozije i sa spoljašnje, a posebno sa unutrašnje strane. Paradajz ima visok sadržaj kiseline i može u kontaktu sa metalom izazvati koroziju i posledičnu migraciju olova iz ambalaže u namirnicu.

Plativoo
Priprema

Na ulju propržiti sitno isečenu papriku i tikvice, dodati iseckan beli luk, ljutu papriku, vlašac, biber i so.

Kratko propržiti, dodati paradajz pelat, dobro promešati i na kraju dodati parmezan.

Hleb iseći na kriške, staviti pripremljenu masu i zapeći u rerni 10 minuta na 200*C.

Sendviče poslužiti sa sokom od grejpfruta.

 

Kako sok od grejpfruta stupa u interakciju sa medikamentima kao što su lekovi za snižavanje nivoa holesterola u krvi, neki lekovi za sniženje krvnog pritiska, antidepresivi i lekovi protiv anksioznosti, te je pre početka redovne konzumacije grejpfruta potrebna konsultacija sa lekarom.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 480 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Natrijum - 1100 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 18 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 18 %

Ugljeni hidrati - 68 g

Ugljeni hidrati (%) - 59 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Natrijum - 550 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 11.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 9 mg

Belančevine - 10.5 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 29.5 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

25 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 2 paprike sveža paprika (zelena i žuta)
    • 150 g tikvica
    • 100 g paradajz pelata
    • 80 g parmezana
    • 1 cen belog luka
    • vlašac
    • biber
    • so
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml soka od grejpfruta
    • 1 ljuta paprika