Toggle Navigation

 

Palenta torta

Mnogo veću opasnost od soli koju sami dodajemo u jelo predstavlja so iz industrijskih proizvoda odn. prerađene hrane. Naročito je opasno ako se deca naviknu na slane grickalice jer to najčešće znači da će i kao odrasli imati sklonost slanom ukusu i tako povećati rizik za nastanak hipertenzije i gojaznosti.

Plativoo
Priprema

Zagrejati mleko, dodati so i puter i uz stalno mešanje kuhinjskom žicom dodavati palentu.

U kalup sipati skuvanu palentu i ostaviti da se ohladi.

Prašku šunku i crvenu papriku iseći na sitne kocke, dodati kapar i kiselu pavlaku i promešati.

Ohlađenu palentu premazati pripremljenim filom.

Servirati parče torte od palente uz čašu jogurta.

 

U jednoj porciji ovog obroka krije se polovina dnevno preporučene količine natrijuma. Ukoliko želite da smanjite količinu natrijuma u obroku neophodno je da štedljivo koristite so, pošto ih iz namirnica koje se koriste u pripremi obroka ne mogu izbaciti.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 540 g

Energetska vrednost porcije - 370 kcal

Natrijum - 1225 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 28 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 54 mg

Belančevine - 26 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 43 g

Ugljeni hidrati (%) - 45 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 270 g

Energetska vrednost porcije - 185 kcal

Natrijum - 612.5 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 14 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 27 mg

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 21.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 250 g palente
    • 500 ml obranog mleka
    • 15 g putera
    • so
    • 200 g kisele pavlake
    • 200 g praške šunke
    • 150 g crvene paprike
    • 50 g kapra
    • 800 ml jogurta od obranog mleka - napitak