Zagrejati vodu i mleko sa šećerom.
Pomešati brašno i palentu, dodati suvi kvasac, preliti sa malo tople tečnosti a potom posoliti i preliti uljem. Umesiti glatko testo uz dodavanje preostale tečnosti. Kad testo počne da se odvaja od zidova posude, prebaciti ga na radnu površinu, blago premesiti i staviti u kalup. Ostaviti na toplom da se testo udvostruči.
Umutiti belance, premazati veknu i posuti mlevenim makom. Hleb peći u rerni zagrejanoj na 220* 15 minuta, a potom smanjiti temperaturu na 180* i peći dok korica ne postane zlatno smeđa.
Da bi korica bila hrskava u rernu staviti šerpicu sa vodom.
Gotov hleb izvaditi iz rerne, uviti u pamučnu krpu i servirati kad se prohladi.
Porcija za odraslu osobu - 100 g
Energetska vrednost porcije - 215 kcal
Natrijum - 65 mg
Masti - 5 g
Masti (%) - 22 %
Zasićene masti - 1 g
Holesterol - 1 mg
Belančevine - 6 g
Belančevine (%) - 12 %
Ugljeni hidrati - 36 g
Ugljeni hidrati (%) - 66 %
Vlakna - 1 g
Porcija za odraslu osobu - 50 g
Energetska vrednost porcije - 107.5 kcal
Natrijum - 32.5 mg
Masti - 2.5 g
Masti (%) - 11 %
Zasićene masti - 0.5 g
Holesterol - 0.5 mg
Belančevine - 3 g
Belančevine (%) - 6 %
Ugljeni hidrati - 18 g
Ugljeni hidrati (%) - 33 %
Vlakna - 0.5 g