Toggle Navigation

 

Omlet sa pirinčem

Ulje ili maslac na kome se prži omlet ne smeju biti pregrejani. Pripremljenu masu od jaja i povrća sipati u tiganj, poklopiti i dobro ispeći na srednjoj temperaturi. Omlet se nikada ne okreće, već se gotov preklopi. Može da se služi i kao filovan, kada se nadev stavi na polovinu omleta i prekrije drugom polovinom.

Plativoo
Priprema

Umutiti jaja sa belancima, dodati ranije obaren pirinač, iseckanu crvenu papriku, so i biber.

Dobro umutiti i peći omlet u tiganju na zagrejanom ulju.

Na topao omlet narendati trapist, servirati i poslužiti uz crni hleb i sok od jabuke.

 

Iako je količina holesterola u ovom obroku 220 mg, ne treba zaboraviti da se holesterol u većim ili manjim količinama nalazi u velikom broju namirnica životinjskog porekla. Da bi ukupni dnevni unos bio do preporučenih 300 mg, prilikom planiranja ostalih dnevnih obroka prednost treba dati namirnicama biljnog porekla.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 480 g

Energetska vrednost porcije - 560 kcal

Natrijum - 1030 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 220 mg

Belančevine - 28 g

Belančevine (%) - 20 %

Ugljeni hidrati - 76 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 515 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 12.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 110 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 10 %

Ugljeni hidrati - 38 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 jaja
    • 4 belanca
    • 100 g barenog pirinča
    • 2 kašike ulja
    • 1 crvena paprika
    • 100 g trapista
    • so
    • biber
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml soka od jabuke
Ključne reči:
jaja belanca pirinac paprika trapist