Tikvice isečene na kockice malo prodinstati na maslinovom ulju, pa dodati sitno seckan beli luk.
U blenderu usitniti tikvice i beli luk, dodati obareno sočivo, sok od limuna i iseckan vlašac, te posoliti i pobiberiti.
Dobijenim namazom premazati kriške crnog hleba, dekorisati čeri paradajzom i poslužiti uz čašu soka od ceđene pomorandže ili uz mlečni napitak.
Sočivo se, za razliku od ostalih suvih mahunarki, može pripremati isti dan kada se jelo poslužuje jer ga nije potrebno potopiti u vodi dan ranije. Pre pranja, sočivo raširite na kuhinjskom stolu ili radnoj površini kako bi odstranili sve nečistoće. Potom, stavite ga u cediljku i operite nekoliko puta pod tekućom vodom.
Porcija za odraslu osobu - 510 g
Energetska vrednost porcije - 520 kcal
Natrijum - 900 mg
Masti - 16 g
Masti (%) - 27 %
Zasićene masti - 3 g
Holesterol - 12 mg
Belančevine - 26 g
Belančevine (%) - 20 %
Ugljeni hidrati - 71 g
Ugljeni hidrati (%) - 53 %
Vlakna - 10 g
Porcija za odraslu osobu - 255 g
Energetska vrednost porcije - 260 kcal
Natrijum - 450 mg
Masti - 8 g
Masti (%) - 13.5 %
Zasićene masti - 1.5 g
Holesterol - 6 mg
Belančevine - 13 g
Belančevine (%) - 10 %
Ugljeni hidrati - 35.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %
Vlakna - 5 g