Toggle Navigation

 

Grčki doručak

Feta je najpoznatiji, tradicionalni grčki sir. U prodavnicama ga lako možete pronaći u različitim težinama i raznovrsnim pakovanjima – vakuum ili u posudicama sa salamurom. Originalna feta se pravi od ovčjeg sira i poznata je po svom delikatnom ukusu i visokom kvalitetu.

Plativoo
Priprema

Tikvice iseći na kolutove, začiniti i izgrilovati na delu zagrejanog ulja.

Feta sir iseći na kocke, dodati iseckani beli luk, posuti origanom i bosiljkom, preliti preostalim uljem i lagano promešati.

Servirati tikvice na tanjir, posuti začinjenim feta sirom i narom i poslužiti uz sok od nara i krišku crnog hleba.

 

Feta je slan, punomasni sir koji se ne preporučuje osobama sa bolestima srca, dijabetesom ili pak gojaznim osobama na redukcionim dijetama. Međutim, ukoliko fetu zamenite mladim posnim sirom, dobijate obrok u kojem slobodno mogu uživati i osobe sa pomenutim oboljenjima.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 480 g

Energetska vrednost porcije - 560 kcal

Natrijum - 1370 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 45 mg

Belančevine - 19 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 79 g

Ugljeni hidrati (%) - 56 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 240 g

Energetska vrednost porcije - 280 kcal

Natrijum - 685 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 22.5 mg

Belančevine - 9.5 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 39.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g tikvica
    • 200 g feta sira
    • 80 g nara
    • 2 cena belog luka
    • bosiljak
    • origano
    • so
    • biber
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 400 g crnog hleba
    • 800 ml soka od višanja
Ključne reči:
tikvice feta sir origano bosiljak nar