Na ulju propržiti naseckani crveni luk, dodati beli luk, peršunov list i paradajz pelat. Kuvati 10 minuta, a zatim dodati oceđenu tunjevinu, kapar, posoliti, pobiberiti i kuvati još 5 minuta. U gotov sos ot tunjevine dodati listiće svežeg bosiljka. Servirati ranije obarenu testeninu i preliti pripremljenim sosom od tunjevine
U paleti različitih mikroelemenata koje sadrži luk, izdvajamo hrom, koji pomaže ćelijama da pravilno iskoriste insulin. Istraživanja kod dijabetičara su pokazala da hrom može da uspori nagli porast šećera u krvi, poveća toleranciju ćelija na glukozu i snizi nivo insulina. Oko 250 g svežeg luka sadrži skoro 20% dnevnih potreba organizma za hromom.
Porcija za odraslu osobu - 390 g
Energetska vrednost porcije - 540 kcal
Natrijum - 885 mg
Masti - 27 g
Masti (%) - 47 %
Zasićene masti - 4 g
Holesterol - 31 mg
Belančevine - 35 g
Belančevine (%) - 27 %
Ugljeni hidrati - 33 g
Ugljeni hidrati (%) - 26 %
Vlakna - 3 g
Porcija za odraslu osobu - 195 g
Energetska vrednost porcije - 270 kcal
Natrijum - 442.5 mg
Masti - 13.5 g
Masti (%) - 23.5 %
Zasićene masti - 2 g
Holesterol - 15.5 mg
Belančevine - 17.5 g
Belančevine (%) - 13.5 %
Ugljeni hidrati - 16.5 g
Ugljeni hidrati (%) - 13 %
Vlakna - 1.5 g